Asocijacija evropskih novinara – Bugarska izdala je simbolične akreditacije za sastanak lidera EU i Turske u Varni, 26. marta, za 95 turskih novinara. Velika je važnost tog neformalnog samita, na kojem se očekuje sastanak predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana s predsednicima Evropskog saveta i Evropske komisije, Donaldom Tuskom i Žan-Klodom Junkerom i premijerom Bugarske Bojkom Borisovom. Nažalost, ovih 95 turskih kolega neće moći da prisustvuju sastanku i da rade svoj posao, da postavljaju pitanja i traže odgovornost političara za svoje obaveze, jer su stavljeni iza rešetaka.

 

Iz tog razloga pozivamo bugarske i međunarodne novinare koji će pratiti sastanak u Varni da uzmu simboličnu akreditaciju s imenom i fotografijom turskog kolege i da govore u njihovo ime.

 

Naša poruka političarima je jasna: Novinari nisu teroristi i ne mogu tako biti tretirani zbog svog posla. Čak iako stavite kritičke novinare u zatvore, nećete prestati da ih čujete – drugi će podići svoj glas. Mi ćemo govoriti njihovim glasom.

 

Pozivamo Tursku da odmah oslobodi novinare koji su uhapšeni zbog svog posla. Evropska unija ne sme da ćuti o tom pitanju i mora da sudbinu pritvorenih novinara postavi kao uslov za svako obnavljanje odnosa s Ankarom.

 

Posle neuspešnog puča leta 2016, Turska je postala najveći zatvor za novinare na svetu. Stotine medijskih profesionalaca je pritvoreno ili krivično gonjeno, a vlasti su zatvorile mnoge medije. Ogroman broj novinara je čak i sada iza rešetaka. Koliko tačno? Brojevi variraju. Prema listi Stokholmskog centra za slobodu, 190 je u zatvoru čekajući suđenje, a 55 je već osuđeno, neki od njih doživotno. Prema Platformi za solidarnost s pritvorenim novinarima ima ih 212. Sindikat turskih novinara pominje 145 imena, a Udruženje naprednih novinara 135. U svakom slučaju, broj je šokantan.

 

Uporedili smo sve četiri liste i izdali akreditacije za samo 95 kolega koji se pojavljuju na sve četiri. Želeli smo da budemo sigurni da ne budemo optuženi za netačnost ili preterivanje.

 

Oslanjamo se na solidarnost bugarskih i evropskih kolega. Hajde da govoimo jednim glasom – glasom slobode izražavanja.

 

Saopštenje Asocijacije nezavisnih novinara - Bugarska