Asocijacija evropskih novinara (AEJ) zatražila je 19. februara od Saveta Evrope da reaguje na kaznu doživotnog zatvora za pet turskih novinara zbog navodne umešanosti u neuspeli vojni puč 2016,  zbog, kako je rečeno, nemogućnosti sudstva u Turskoj da donosi nezavisne odluke. Ukupno je osuđeno šest osoba od kojih su pet novinari. Svi su negirali optužbu za „pokušaj nasilnog svrgavanja ustavnog poretka“. Otmar Lahodinski, predsednik AEJ, rekao je da se “puštanje na slobodu uz kauciju Deniza Jicela, dopisnika nemačkog Di velta iz Turske, posle godinu dana zadržavanja bez optužnice u maksimalno obezbeđenom zatvoru, ne može smatrati dokazom slobodnog delovanja turskog pravosuđa”.

 

On je dodao da Jicelu, koji je sada u Nemačkoj, i dalje preti kazna do 18 godina u zatvoru za „podstrekavanje terorizma“.

 

Mehmet Altan, profesor ekonomije i novinar i njegov brat Ahmet, takođe novinar, optuženi su za prenošenje kodiranih poruka u televizijskoj emisiji dan uoči propalog vojnog puča. Među osuđenima je i Nazli Ilidžak, još jedan poznati novinar.

 

Osuda na doživotni zatvor izazvala je žestoke kritike grupa za ljudska prava i međunarodnih tela, uključujući i stručnjake za slobodu medijia iz UN i OEBS, koji su pozvali Tursku da preinači odluku.

 

AEJ je saopštila da je više od 150 turskih novinara još po zatvorima, mnogi od kojih još nisu ni optuženi. Advokati koji se bave medijima izvestili su da su u nekim optužnicama delovi istovetni onima iz drugih slučajeva: „copy-paste“ očigledno štedi vreme.

 

„Krajnje je vreme da Savet Evrope sa sedištem u Strazburu, čiji je Turska član, preduzme mere,“ rekao je Lahodinski.

 

Sud za ljudska prava je do sada prihvatio samo mali broj pritužbi turskih novinara, često ističući da ne može ništa da se učini dok svaki slučaj ne prođe proceduru pred turskim sudovima.

 

„ Ali, postalo je očigledno da tursko pravosuđe više nije ni slobodno ni nepristrasno,“ dodao je Lahodinski.

 

Nedavno su iz EU pozvali turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana na posebni samit koji će se održati u bugarskoj Varni 26. marta.

 

„Diplomate EU se nadaju da Turska želi bolje odnose sa blokom. Ali to neće biti moguće sve dok novinari i akademici budu osuđivani na doživotne robije na osnovu klimavih optužnica,“ kaže Lahodinski.

 

Advokat braće Altan  je Rojtersu rekao da će se žaliti na presudu. „Ovo je suđenje je uništilo slobodu misli,“ rekao je Rojtersu advokat Ergin Džinmen. „Presuda će sigurno biti preokrenuta. Turska ne može da zadrži ovakvu presudu.“

 

Zapadne kritike Turske pojačane su od kada se Erdogan učvrstio na vlasti nakon puča 2016, i njegovog udara na snage bezbednosi koji je usledio i u kojem je 50.000 ljudi uhapšeno i 150. 000 otpušteno ili suspendovano s posla.

 

Erdogan će se u Varni sresti sa šefom Evropskog Saveta Donaldom Tuskom, predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, čija zemlja predsedva EU. Pretpostavlja se da će jedna od tema biti ukidanje viznog rezima za tusrske građane na čemu Erdogan insistira. Iz EU je 16. februara Ankari poručeno da neće biti olakšica za putovanja dok se ne olabave antiteroristički zakoni za koje Unija smatra da su preširoki.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Shutterstock.com