Slovački portal za koji je radio novinar Jan Kučijak (27) objavio je 28. februara njegovu nedovršenu priču o političkoj korupciji u vrhu države i povezanosti sa italijanskom mafijom, nakon što su novinar i njegova verenica ubijeni u njegovom stanu. Ubistvo je uzburkalo svetsku javnost, a EU i UN su zatražile hitnu i sveobuhvatnu istragu. Tela Kučijaka i Martine Kušnirove pronađena su u Veka Mači, istočno od Bratislave. Novinar je ubijen hicem u grudi, a devojka metkom u glavu, saopštila je policija. Ubistvo je izazvalo zabrinutost zbog korupcije i slobode štampe u toj maloj EU zemlji.

 

Tačno u ponoć, portal akutality.sk, inače u vlasništvu nemačko-švajcarske Aksel Springer i Ringije medijske grupe, kao i nekoliko drugih portala, objavili su nedovršeni istraživački tekst o mogućoj političkoj vezi sa italijanskim biznismenima, preneo je EURACTIV.com.

 

Ti biznismeni su navodno bliski sa ozloglašenom kalabrijskom 'Ndrangeta mafijom, za koju se pretpostavlja da operiše po istočnoj Slovačkoj, a Kucijakovo istraživanje je bilo fokusirano na slučajeve pronevere u kojima su učestvovali biznismeni bliski vladajućoj SMER-SD partiji premijera Roberta Fica.

 

"Dvoje ljudi iz krugova čoveka koji je u Slovačku došao kao neko optužen u mafijaškom slučaju u Italiji ima dnevno pristup premijeru (Slovačke)," bili su neki od poslednjih redova koje je Kucijak napisao u tektsu ‘Italijanska mafija u Slovačkoj. Njihovi goblini (zli duhovi) su ušli u politiku’."

 

"Italijani u vezi sa mafijom su u Slovačkoj našli drugu kuću. Počeli su poslove, dobili subvencije, koristili EU fondove, ali su se posebno bavili izgradnjom odnosa sa uticajnim ljudima u politici – čak i u vladi Slovačke Republike," dodao je Kucijak. "Bili su ili još jesu vlasnici desetina kompanija. Njihova imovina vredi desetine miliona evra," dodao je.

 

Vodeći slovački dnevnik SME je prvi objavio detalje Kucijakove istrage, što je iznerviralo Fica koji je zatim novinarima pokazao gomilu novčanica u vrednosti od million evra za nagradu koji je ponudio onome ko pruži informacije koje će dovesti do ubica. Jedan ili više njih su oko tela ubijenih ostavili sliženu municiju, što je dnevni list Pravda opisao kao "upozorenje".

 

Organizovano je paljenje sveća za ubijeni par, a obnovljeni su pozivi na nove antikorupcijske demonstracije nakon talasa protesta 2017.

 

Policijski komandir Tibor Gaspar koji je rekao da je motiv ubistva "najverovatnije" povezan sa Kucijakovim istraživačkim novinarstvom, upozorio je novinare da objavljivanje detalja o slučaju može da upozori krivce. "Kako da efikasno radimo svoj posao ako vi upozorite ljude koji su možda umešani (u slučaj)?", upitao je Gaspar.

 

Britanac Tom Nikolson istraživački novinar koji je blisko sarađivao sa Kucijakom napisao je za Politiko da je "(slovačka) tajna služba već imala imena gangstera; Jan i ja smo radili na osnovu procurelih dokumenta sa obaveštajnim informacijama."

 

"Slovački organizovani criminal nikada nije ubijao novinare, čak ni u nekadašnjim lošim vremenima. Italijanski mafijaši se, međutim, ne ustručavaju," dodao je Nikolson.

 

Politički analitičar Grigorij Meseznikov je za AFP rekao da ubistvo i njegove moguće veze sa slovačkom političkom elitom, "mogu izazvati politički zemljotres". "Pređena je crvena linija. Ovaj slučaj može da uzdrma birače vladajuće SMER-SD stranke do temelja."

 

Fico je poznat po oštroj kritici medija , pa je 2016. U jednoj prilici novinarima rekao das u "prljave, antislovačke prostitutke".

 

Posle ubistva Kucijaka, Fico se sreoa sa urednicima glavnih medija I rekao im da želi da ih ubedi das u  “zaštitaslobode govora i bezbednost novinara naš zajednički prioritet i da je to veoma važno za moju vladu”.

 

Arpad Šoltes, novinar koji je radi za TV JOJ I bivši Kucijakov kolega rekao je da je ubijeni reporetre pisao o utaji poreza na "najvišem nivou slovačke politike".

 

"Ubiti novinara zbog posla kojim se bavi je možda moguće na Balkanu, možda na Bliskom Istoku, definitivno se dogaša u Rusiji, ali ne i u Evropskoj uniji," rekao je on za AFP  i dodao: "Jedini odgovor na ovakav akt je – nastaviti njegov rad."

 

Kucijak je pisao i tekstove o utaji poreza i prevarama u vezi sa jednim kompleksom luksuznih zgrada u kojem je stan imao i biznismen Marjan Kočner, i o njegovim veza sa nekolicinom slovačkih političara, o dugovima kompanije "Real Študio K.F.A"  koja je gradila taj kompleks, a sa kojom je biznismen povezan.

 

Kočner je navodno pretio Kucijaku, nakon čega je novinar prošlog septembra podneo krivičnu prijavu protiv preduzetnika.


Uglavnom mladi Slovaci su se 2017. pridružili anikorupcijskim protestima tražeći ostavke visokoh vladinih i policijskih zvaničnika zbog navodnog odugovlačenja u borbi protiv korupcije.

 

Po podacima Transparenci internešnala, Slovačka je sedma najkorumpiranija zemlja u EU.

 

U oktobru 2017, novinrka Dafne Galicija ubijena je bombom u automobilu na Malti, zbog, kako se sumnja, razotkrivanja criminala i korupcije na tom mediteranskom ostrvu.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP