Evropski parlament usvojio je rezoluciju u kojoj poziva Evropsku komisiju da preuzme veću ulogu u zaštiti slobode medija od pokušaja zemalja članica da je ograniče. U rezoluciji se predlože da se pokušaji ugrožavanja slobode medija tretiraju ka ozbiljna zlupotreba vlasti. Poslanici smatraju i da treba uvesti mehanizam za merenje medijskog pluralizma u zemljama kandidatima za članstvo, s direktnim uticajem na napredak u pregovaračkom procesu.

 

Rezolucija o medijskom pluralizmu i slobodi medija u Evropskoj uniji usvojena je 3. maja, na Dan slobode medija, sa 488 glasova za, 43 protiv i 114 uzdržanih.

 

Dokument je usvojen u trenutku opšteg pogoršanja medijskih sloboda širom EU i posle nedavnih ubistava novinara Jana Kucijaka u Slovačkoj i Dafne Karuane Galicije na Malti.

 

Evropska komisija je do sada imala ograničene prerogative i skromne ambicije u pogledu slobode medija, navodi EURACTIV. com.

 

Rezoluciju je predložila italijanska poslanica Barbara Spineli, članica parlamentanog Odbora za građanske slobode. Ona je istakla da u više od polovine slučajeva lošeg postupanja prema medijskim radnicima u Evropi to čine državni zvaničnici.

 

Mehanizmi praćenja

 

Evropski poslanici u rezoluciji zahtevaju od vlasti da čuvaju i promovišu pluralističko, nezavisno i slobodno medijsko okruženje u službi demokratskog društva.

 

Evropska komisija se poziva da pokušaje vlada država članica da ugroze slobodu medija i medijski pluralizam tretira kao ozbiljnu i sistematsku zloupotrebu vlasti.

 

Poslanici su apelovali na Komisiju i da iz budžeta EU izdvoje stalna adekvatna sredstva za podršku Centru za medijski pluralizam i slobodu medija i da kreiraju godišnji mehanizam za procenu rizika za medijski pluralizam u zemljama članicama.

 

Isti mehanizam, smatraju poslanici, treba da se primeni i za merenje medijskog pluralizma u zemljama kandidatima za članstvo, s direktnim uticajem na napredak u pregovaračkom procesu.

 

Komisija je do sada imala veoma ograničenu ulogu u nadgledanju medijskih sloboda u zemljama članicama, mada je pažljivo pratila situaciju u zemljama kandidatima, piše briselski portal.

 

Poslanici su od Komisije tražili i da prati i sakuplja informacije i statističke podatke o medijskoj slobodi i pluralizmu u svim zemljama članicama i da pažljivo analizira slučajeve kršenja osnovnih prava novinara.


Koncentracija medija

 

U rezoluciji se ističe da i dalje postoji velika koncentracija vlasništva nad medijima, pozivajući zemlje članice da usvoje i primene propise koji će to sprečiti, kao i da garantuju transparentnost i laku dostupnost informacija o medijskom vlasništvu, izvorima finansiranja i menadžmentu.

 

Koncentracija medija, se drastično povećala u Bugarskoj, koja je na najnovijoj listi slobode medija Reportera bez granica bila najniže rangirana među zemljama EU, na 111. mestu. Vlasnik Nove bugarske medijske grupe Dejlan Pevski ima šest listova i kontrolilše gotovo 80% distribucije štampanih medija.

 

Reporteri bez granica su ocenili da vlada raspodeljuje sredstva iz fondova EU određenim medijima potpuno netransparentno i na taj način ih prećutno podstiče da izveštavaju povoljno o vladi ili da se sasvim uzdržavaju od pisanja o nekim problematičnim temama.

 

U rezoluciji se, međutim, ne pominje pitanje preusmeravanja fondova EU medijima naklonjenim vlastima.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta