Više od stotinu novinara sarajevskih redakcija okupili su se 28. avgusta na Trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu kako bi iskazali protest zbog sve češćih napada na novinare u BiH. Povod za okupljanje bio je poslednji napad na novinara BN TV Vladimira Kovačeviča u Banjaluci, koji je tužlaštvo okarakterisalo kao pokušaj ubistva.

 

Novinari u Sarajevu su držali transparente sa natpisom: "Stop nasilju nad novinarima" i "Biti novinar nije zločin".

 

Protesti novinara su održani i u Zenici i Mostaru, dok su zbog napada na Kovačevića 27. avgusta protestovali novinari u Banjaluci.

 

Regionalna N1 televizija je u minit do 12 prekinula program i emitovala baner: "Stop nasilju nad novinarima".

 

Društvo BH novinari objavilo je da je u 2018. zabeležen 41 napad na novinare.

 

Banjalučka policija je u međuvremenu saslušala više od 20 osoba, koje se mogu dovesti u vezu sa napadom na Kovačevića.

 

"Policajci nastavljaju sa intenzivnim preduzimanjem operativnih i istražnih radnji sve dok se krivično delo ne rasvetli i ne identifikuju izvršioci", izjavila je portparolka Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović.

 

Kovačević je brutalno pretučen 26. avgusta u večernjim satima u banjalučkom naselju Obilićevo, ispred zgrade u kojoj stanuje.

 

Dva maskirana napadača su ga sačekala na parkingu ispred zgrade i napala šipkama na razvlačenje, nanevši mu teške povrede po glavi, ali i ostalim delovima tela.

 

Kovačević je napadnut po povratku s posla, nakon što je na banjalučkom Trgu Krajine pratio skup "Pravda za Davida", koji se održava svako veče od 26. marta, i sa kojeg svako veče ima direktno uključenje u centralni Dnevnik te televizije.

 

Mladić David Dragičević (21) nestao je u noći 18. marta, a njegovo telo pronađeno je 24. marta na ušću reke Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel.

 

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen i da su ga ubili pripadnici policije Republike Srpske.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP