EU je povećala podršku slobodi i razvoju medija na Zapadnom Balkanu a fokus je na odgovornosti medija, finansiranju, izgradnji kapaciteta, regionalnoj saradnji i mladim novinarima, potvrdila je EU 18. septembra u Skoplju na konferenciji "Dani medija: EU-Zapadni Balkan". Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han rekao je da je zaštita osnovnih prava, kao što je sloboda medija, od ključnog značaja za napredak regiona na putu ka EU.

 

Han je na dvodnevenoj konferenciji koja se završava danas kazao, kako je saopštila Evorpska komisija, da je nova strategija EU za Zapadni Balkan unela novu dinamiku u EU integracije regiona ali da se ne vidi veći napredak u oblasti slobode medija.

 

"Kako bi podstakli napredak na tom planu, ove godine je akcenat Dana medija na obrazovanju i obuci mladih novinara i unapređenju medijske pismenosti, podsticanju pomirenja i podršku nezavisnosti, zaštiti i ekonomskoj održivosti na medijskoj sceni", istakao je Han.

 

Sloboda medija je, kako se ističe, jedan od osnovnih principa EU i deo je političkih kriterijuma za ulazak u EU.

 

Komisija je saopštila da je EU ojačala podršku nezavisnim medijima u regionu i povećala pomoć mladim novinarima kroz regionalne inicijative.

 

Cilj tih inicijativa je da se olakša obrazovanje, omogući profesionalna obuka medijskih operatera i unapredi medijska i digitalna pismenost mladih.

 

Pored toga, novi programi će ohrabriti razmenu u regionu i sa EU, izgradnju kapaciteta za sprečavanje pretnji i napada na novinare, ojačati sudsku ekspertizu i podstaći održive modele finansiranja medija.

 

Za period 2014-2020. EU je razvila dugoročni, strateški pristup podrške slobodi medija na Zapadnom Balkanu.

 

Među regionalnim programima u toj oblasti koji su u toku je program obuke radi unapređenja kvaliteta i profesionalizma novinarstva u vrednosti od dva miliona evra koji, kako se očekuje, treba da bude potpisan pre kraja godine.

 

Drugi program se odnosi na jačanje sudske ekspertize i sprovodi se u partnerstvu sa Savetom Evrope a vrednost mu je 2,5 miliona evra.

 

Još 1,5 miliona evra predviđeno je za program izgradnje poverenja u medije koji se sprovodi u partnertstvu sa Uneskom a sa 1,2 miliona EU će pomoći izgradnju kapaciteta novinarskih organizacija.

 

Takođe se direktnim grantom Evropskoj fondaciji za demokratiju od četiri miliona evra podržavaju ciljani mediji a tu je i program tehničke pomoći od 1,5 miliona za javne medijske servise na Zapadnom Balkanu.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP