Bugarska policija uhapsila je jednu osobu osumnjičenu za ubistvo novinarke Viktorije Marinove, koja je uzburkala javnost obelodanivši u svojoj televizijskoj emisiji informacije o mogućoj korupciji na najvišem političkom nivou i proneveri sredstava Evropske unije. Iako nije sigurno da je Marinova ubijena zbog svog profesionalnog angažmana, ona je u poslednjih godinu dana treći novinar u Evropi koji je brutalno ubijen nakon što se usudio da se pozabavi temom korupcije.

 


Bugarski državni radio javio je 9. oktobra, pozivajući se na policijske izvore, da je u vezi sa ubistvom Marinove uhapšen jedan džavljanin Rumunije koji je imao i pasoš Moldavije.

 

Telo tridesetogodišnje Viktorije Marinove, koja  silovana, pretučena i zatim zadavljena, pronađeno je  6. oktobra nedaleko od obala Dunava u gradu Ruse. Novinarka je u septembru u svojoj televizijskoj emisiji ugostila dvojicu novinara koji su bili privođeni zato što su istraživali eventualne malverzacije vezane za sredstva iz fondova EU.

 

I dok Marinova sama nije bila uključena u istragu korupcije, emisija koju je vodila na lokalnoj televiziji TVN bavila se tom u Bugarskoj široko rasprostranjenom pojavom.

 

Ulazak u EU 2007. godine doneo je Bugarskoj pristup ogromnim sredstvima EU, ali i velike mogućnosti zloupotrebe. Ta zemlja se 2017. godine nalazila na 71 mestu globalne liste percepcije korupcije koju sastavlja Transparensi internešnel (Transparency International).

 

Posle ubistva Marinove Bugarska se našla pod snažnim pritiskom da razjasni taj zločin.

 

Bugarsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je kasno 8. oktobra da je pokrenulo istragu protiv GP Grupe, velike privatne građevinske kompanije, koja se sumnjiči da je zloupotrebila novac Unije, i da je toj firmi zamrznuta imovina vredna 14 miliona evra, prenela je agencija AP.

 

Državno tužilaštvo u Sofiji saopštilo je da se istraga vodi u svim pravcima i da se proverava svaka informacija.

 

Istovremeno, vlasnik vebsajta Bivol.bg, za koji rade novinari koji su o svojim saznanjima o korupciji govorili u emisiji Viktorije Marinove, uveren je da je reč o "egzekuciji" koja treba da posluži kao "upozorenje".

 

Kolege ubijene novinarke na televiziji TVN izrazili su zaprepaštenje zbog zločina. Jedan kolega Marinove, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da ni njoj ni televiziji TVN nikada nisu upućene pretnje, ali da sada svi strahuju za svoju bezbednost.

 

Portparol Evropske komisije Margaritis Shinas rekao je da komisija očekuje "brzu i detaljnu istragu..koja će odgovorne privesti pravdi i razjasniti da li napad ima veze sa njenom profesijom".

 

Shinas je preneo reči predsednika komisije Žan Kloda Junkera da je "previše" novinara meta pretnji, napada ili ubistva i da "nema demokratije bez slobodnih medija".

 

I Nemačka vlada zatražila je hitnu istragu, a pojedini poslanici nemačkog Bundestaga predložili su i da Evropski parlament u Bugarsku pošalje delegaciju da se upozna sa činjenicama, preneo je Euractiv.de.

 

"Stravično ubistvo Marinove tiče se cele Evrope. Prvo Malta, onda Slovačka, i sada Bugarska. Ne može se tolerisati da se u Evropi ponovo ubijaju novinari. Parlament EU mora da pošalje ad-hok delegaciju u Bugarsku. Treba nam brzo razjašnjenje da li ubistvo ima veze sa njenim radom o proneveri novca EU. Delegcija EU-parlamenta treba na licu mesta što pre da prikupi činjenice", ocenio je poslanik Zelenih Sven Gigold.

 

Na Malti je u oktobru 2017. godine u eksploziji bombe ubijena novinarka i blogerka Dafne Karuana Galicija, a Slovačku je u februaru ove godine potreslo ubistvo novinara Jana Kucjaka i njegove verenice. I Galicija i Kucjak su pisali o korupciji i zloupotrebama na visokom nivou.

 

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) upozorila je na "zastrašujući trend".

 

"U Evropskoj uniji  sve su češća ubistva novinara zato što se bave neprijatnim temama. EU ne sme da skreće glavu od toga",  rekao je izvršni direktor RSF za Nemačku Kristijan Mir.

 

Na ovogodišnjem spisku medijskih sloboda RSF Bugarska se nalazi na 111. od ukupno 180 zemalja, što je najgora pozicija neke članice EU.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP