U borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma važnu ulogu igraju i mediji, ocenili su 25. oktobra učesnici regionalne radionice u Budvi koja je okupila novinare sa Zapadnog Balkana i regionalne i međunarodne stručnjake za borbu protiv terorizma i ekstremizma. Na skupu je rečeno i da je kvalitet medijskog izveštavanja o terorizmu određen i stepenom medijske slobode, finansijskim resursima, kulturološkim faktorima.

 

Skup o medijskom izveštavanju o temama povezanim s nasilnim ekstremizmom, koji je organizovao Savet za regionalnu saradnju (RCC), otvorio je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore Dragan Pejanović koji je rekao da se mediji koriste kao jedan od glavnih kanala terorističke propagande.

 

On je istakao važnost potrebe za kontinuiranom edukacijom medija i razmenom iskustava kako bi na odgovarajući način odgovorili na ovaj izazov koji se stalno menja, ocenivši da će to doprineti profesionalnijem izveštavanju o tom osetljivom pitanju na koje nijedan region nije imun.

 

Šef političkog odeljenja RCC Amer Kapetanović rekao je da je "kvalitet medijskog izveštavanja o terorizmu određen i stepenom medijske slobode, finansijskim resursima, kulturološkim faktorima i individualnim poimanjem etike i društvene uloge medija".

 

Kapetanović je rekao da, prema statističkim podacima, "terorizam ne predstavlja najsmrtonosniju pretnju 21. veka, ali se ipak čini da dobija nezapamćenu pažnju javnosti od 11. septembra 2001. godine".

 

On je kazao da su mediji u središtu ovog pitanja i često se pominju kao "vezivno tkivo" senzacije i panike, jer su teroristički napadi često pažljivo osmišljeni kako bi privukli pažnju elektronskih medija i svetske štampe.

 

"Razlog zbog kojeg smo se okupili jeste da vidimo šta možemo uraditi kako bismo izbegli da se upletemo u vrtlog radikalnog narativa i na taj način postanemo njegova municija, a da istovremeno nastavimo da obavljamo izuzetno važnu ulogu izveštavanja, širenja vesti, informisanja javnosti i na kraju, da nastavimo igrati važnu društvenu ulogu koju mediji danas imaju u svakoj demokratiji", dodao je.

 

Novinari koji učestvuju u radionici razgovaraće o nekoliko tema među kojima su "Uloga medija u izveštavanju o terorizmu", "Društveni mediji i terorizam, uključujući radikalizaciju na internetu: novo virtuelno bojno polje", "Uloga pristupa kojim je obuhvaćeno celo društvo – kako izgraditi delotvorne kontraargumentacije radikalizaciji i nasilnom ekstremizmu".

 

Među stručnjacima koji će govoriti su koordinatorka projekta u Misiji OEBS u Beogradu Valeri Peri (Valery Perry), urednik i novinar BIRN Denis Džidić, nezavisna analitičarka na Univerzitetu u Dablinu Šila Bradi (Sheelagh Brady), savetnik za bezbednosne politike u RCC Zoran Popov i stručnjak i supervizor za pristup deradikalizaciji Sergej Erdelja.

 

Saradnik za regionalnu borbu protiv terorizma i savetnik za bezbednost pri Delegaciji EU u BiH Filip de Senink (Ceuninck) založio se za aktivno učešće medija, s obzirom na njihovu specifičnu i važnu ulogu u društvu, u zajedničkoj borbi protiv svih oblika terorizma i nasilnog ekstremizma.

 

On je naglasio da je prevencija, u koju su uključeni svi slojevi društva, od tela za sprovođenje zakona i civilnog društva do porodice, ključna za uspešno suzbijanje ove pojave.

 

Viša savetnica pri Platformi za integrativno upravljanje unutrašnjom bezebednošću Jelka Klemenc opširnije je govorila o mandatu Platforme, čiji su prioriteti sprečavanje i borba protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma.

 

Naglasila je važnost veće usklađenosti u pristupu koji je ponudila međunarodna zajednica radi efikasnog ostvarivanja kojim se obuhvata celo društvo i u kome mediji imaju ključnu ulogu.

 

Skup u Budvi je deo programa za demokratski nadzor nad oružanim snagama "Integrativno upravljanje unutrašnjom bezbednošću (IISG)/Inicijativa Zapadnog Balkana za borbu protiv terorizma (WBCTi)" koji se podržava sredstvima iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć EU i obuhvata regionalno delovanje na sprečavanju i suzbijanju nasilnog ekstremizma na Zapadnom Balkanu.

 

Izvor: Beta

Foto: BETAPHOTO/RCC/Radonja Srdanovic