Andrej Petrovski iz fondacije Šer (SHARE) ocenio je da internet u Srbiji ne treba da bude više regulisan od sadašnjeg nivoa regulacije, pošto bi to moglo da otvori brojna problematična pitanja. Petrovski je rekao da je protiv svake vrste filtriranja sadržaja na internetu, a za probleme poput kriminala na internetu je rekao da to nisu problemi interneta već društva.

 

Petrovski je, govoreći o takozvanim lažnim vestima, rekao da takve dezinformacije ili namerno pogrešne informacije postoje oduvek, samo je u eri interneta omogućeno njihovo daleko brže širenje.

 

"Jedino se obrazovanjem i kritičkim razmišljanjem možemo boriti protiv lažnih vesti", kazao je sajber forenzičar Petrovski 27. decembra na predavanju u Novom Sadu.

 

Prema njegovim rečima, uprkos pokušaja cenzure pojedinih sadržaja na internetu, korisnici su već razvili osećaj tako da mogu da primete da li je neki sadržaj potencijalno podložan cenzuri, pa ga arhiviraju na vreme a potom ga ponovo dele na internetu i tako obesmišljavaju cenzuru.

 

On je rekao da ogromna količina ličnih podataka koju korisnici ostavljaju na internetu ostavlja ogromnu mogućnost za marketinšku prodaju, ali i za psihološko i političko profilisanje korisnika.

 

"Drugim rečima, da li vam neko prodaje (Aleksandra) Vučića ili patike - metode su vrlo slične", rekao je Petrovski.

 

On je upitao kako je moguće da je svet dopustio da jedna privatna kompanija, kao što je Fejsbuk (Facebook), praktično kontroliše javni diskurs.

 

"Šta bi se, na primer, desilo da se vlasnik Fejsbuka kandiduje za predsednika SAD", upitao je Petrovski.

 

Petrovski je održao predavanje "Forenzika informacionog ratovanja" u "Prostoru" u Petrovaradinu.

 

Program je realizovan u okviru projekta "Pokreni promenu, budi promena" u saradnji sa OPENS 2019 - Omladinska prestonica Evrope Novi Sad.

 

Fondacija Šer je neprofitna organizacija osnovana 2012. kako bi unapredila ljudska prava i slobode na internetu i promovisala pozitivne vrednosti otvorene i decentralizovane mreže, kao i slobodan pristup informacijama, znanju i tehnologiji.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta