Širom sveta autoritarni režimi pojačavaju pritisak na medije, a u Evropi sužavanje medijskih sloboda ide ruku pod ruku sa erozijom institucija, pokazuje najnoviji izveštaj o slobodi medija organizacije Reporteri bez granica (RSF). Nastavlja se trend opadanja broja zemalja u kojima novinari mogu bezbedno da obavljaju svoj posao. Srbija je u najnovijem izveštaju pala za 14 mesta i nalazi se u kategoriji zemalja koje nisu bezbedne za rad novinara.

 

Srbija je tokom pet godina otkako zemljom upravlja predsednik Aleksandar Vučić, prvo kao premijer a zatim predsednik, postala mesto gde novinarstvo nije ni bezbedno niti podržano od vlasti, navodi se u izveštaju RSF objavljenom 18. aprila.

 

Prema indeksu RSF-a za 2019, Srbija je u odnosu na prethodnu godinu pala 14 mesta i nalazi se 90. mestu, od ukupno 180 rangiranih zmalja.

 

"Broj napada na novinare i medije je u porastu, uključujući i pretnje smrću, a zapaljiva retorika na čijoj su meti novinari sve više dolazi od vladinih zvaničnika", navodi RSF.

 

Mnogi pokušaji da se ugrozi integritet novinara nisu istraženi, rešeni ni kažnjeni, a "agresivne kampanje klevete koje provladini mediji organizuju protiv istraživačkih novinara su u punom zamahu", dodaje se u izveštaju.

 

Neki hrabri novinari nastavljaju, kako se navodi, da pokrivaju opasne teme kao što su kriminal i korupcija, ali "zbog nedostatka pluralizma u zemlji njihovo izveštavanje je ograničeno".

 

Izuzetno je zabrinjavajuća situacija između političara i medija, lažnih vesti koje Vlada toleriše i nedostatka pluralizma u štampanim i elektronskim medijima, navodi RSF.

 

Prema indeksu RSF u regionu je Srbija na petom mestu, iza Slovenije, BiH, Hrvatske i Kosova, a ispred Makedonije i Crne Gore.

 

Slovenija je prema indeksu RSF na 34. mestu. Tokom 2018. u toj zemlji je vladala klima sve veće napetosti prema novinarima: pretnje i fizički napadi su u porastu, navodi međunarodna nevladina organizacija.

 

BiH, gde RSF navodi da okruženje nije povoljno za slobodu medija uz polarizovanu političku klimu, verbalne napade i nacionalističku retoriku, nalazi se na 63. mestu.

 

U Hrvatskoj su novinari koji istražuju korupciju, organizovani kriminal i ratne zločine često žrtve kampanja uznemiravanja, i zemlja je u indeksu RSF zauzela 64. mesto.

 

"Uplitanje vlade u upravljanje javnim servisom HRT i dalje predstavlja stvarni problem i prepreku nezavisnosti medija u Hrvatskoj", ocenjuje RSF.

 

Za Kosovo RSF navodi da je "talac sopstvene nestabilnosti" i svrstava ga na 75. mesto.

 

Severna Makedonija je 95. Iako se situacija stabilizovala 2018, nova vlada još nije promenila zakon o audiovizuelnim medijima, suprotno obećanjima koje je dala po dolasku na vlast 2017, navodi se u izveštaju.

 

U Crnoj Gori, koja je na 104. mestu po indeksu RSF-a, "kao i prethodnih godina, zvaničnicu su nastavili da maltretiraju i ugrožavaju novinare" i "vlasti nastavljaju da vrše pritisak na uređivačku politiku javnog servisa RTCG".

 

Globalno, prosek ocena smanjio se za 0,5% u odnosu na 2017. godinu, a od 2014. godine zabeležen je pad od čitavih 11%. Od 180 zemalja uključenih u izveštaj, u svega 24% zemalja je stanje medijskih sloboda ocenjeno kao dobro, ili zadovoljavajuće.

 

U prethodnom izveštaju takvih bezbednih zemalja je bilo 26%. U kategoriju problematičnih zemalja prvi put su pale i SAD (48), i to zbog neprijateljske klime, pa i mržnje koja je stvorena prema medijima.

 

RFE navodi da su pretnje, uvrede i fizički napadi u mnogim zemljama, kao što su Indija (140) ili Brazil (105), već postale profesionalni rizik novinara.

 

Druge zemlja novinare pokušavaju da ućutkaju drakonskim zakonima, presudama i kaznama, hapšenjem, policijskim nasiljem ili pretresima, kao što je slučaj u Bugarskoj (111), Venecueli (148) ili Rusiji (149).

 

RSF navodi i primer Poljske (59) i Mađarske (87), koje su takođe pale na listi, a gde zvaničnici vladajućih stranaka odbijaju da komuniciraju sa kritički nastrojenim medijima, ili koriste državne medije kao propagandnu mašineriju i za žigosanje nepoćudnih novinara.

 

"Neprijateljstvo prema novinarima, čak i mržnja koju u mnogim zemljama prenose politički lideri, na kraju je dovela do ozbiljnijih i češćih napada", navodi RSF.

 

Prve tri zemlje prema indeksu slobode medija su Norveška, Finska i Švedska, dok se Eritreja, Severna Koreja i Turkmenistan nalaze na poslednja tri mesta.Izvor: Beta

Foto: Beta