Međunarodna nezavisna organizacija Fridom haus upozorila je da vlasti u ranjivim demokratijama koriste niz ekonomskih i zakonskih alatki da bi ućutkale nezavisno novinarstvo i podržale naklonjene medije. Fridom haus je u novom izveštaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana naveo kao primere lidera koji vešto rade na gušenju nezavisnih medija.

 

"Vlada Viktora Orbana u Mađarskoj i administracija Aleksandra Vučića u Srbiji, vrlo su vešto radile na gušenju nezavisnog novinarstva i kritičke misli, prateći tragove populističkih sila. Oba lidera omogućila su da mediji postanu vlasništvo njihovih prijatelja, omogućavajući tako da mediji sa najvećom gledanošću podržavaju vladu dok sa druge strane kleveću protivnike", navodi Fridom haus.

 

U izveštaju Sloboda i mediji za 2019. godinu, objavljenom 5. juna, dodaje se da oba lidera rade na tome da potpuno rasformiraju institucionalnu kontrolu vlasti i centralizuju moć u svojim rukama.

 

Kako se navodi, njima je u prilog išla i evropska podrška i neefikasnost domaće opozicije, ali je njhov uspeh obezbedila medijska dominacija.

 

Poslednjih nekoliko godina pojavile su se "nove alatke" koje neliberalne vođe u krhkim demokratijama koriste da kontrolišu i prisvoje medije, sa ciljem da osiguraju opstanak na vlasti.

 

Te alatke isključuju taktike kao što su cenzura, sila ili otvoreno zastrašivanje novinara i umesto toga se koristi niz metoda za pridobijanje medija. Radi se o nizu pravnih, vanpravnih i ekonomskih strategija za vršenje pritiska na kritički nastrojene medije s jedne, i podršku prijateljskih medija s druge strane, navodi Fridom haus.

 

Mađarska je najbolji primer za uspešno osvajanje medija, dok Vučić i njegovi saveznici slede Orbanov put, ali još treba da učvrste kontrolu nad srpskim medijima, navodi organizacija Fridom haus koja podseća da su obe zemlje u njenom izveštaju o slobodama u svetu pale iz grupe slobodnih u grupu delimično slobodnih zemaljademokratija.

 

Stepen učvršćivanja vlasništva nad medijima kakvom se svedoči u Mađarskoj tek treba da se desi u Srbiji, navodi Fridom haus.

 

Organizacija, međutim, dodaje da je u nedavnim privatizacijama nekoliko medijskih kuća dospelo u ruke osoba prijateljski nastrojenih prema vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS), i da je bilo i slučajeva pojedinačne kupovine medija od strane ljudi bliskih vlasti.

 

Još više u Srbiji zabrinjava oblik finansijskog pritiska koji se ogleda u maltretiranju medija od strane poreskih vlasti, navodi se u izveštaju, što se ilustruje primerom Vranjskih novina i portala Južne Vesti.

 

Opisujući neliberalne instrumente za pritisak na medije, Fridom haus navodi da vlade ponekad donose zakone i propise da zastraše, ili da se mešaju u rad novinara, ili da bi im iscrpile resurse.

 

Neliberalne alatke, međutim, retko sadrže tu vrstu instrumenta kao što su otvorena pravna represija, ili cenzura, koja bi odmah izazvala osude susednih demokratija i onih koji prate medijsku scenu. Umesto toga to je politizovana primena tehničkih propisa kojima se vrši pritisak na nezavisne medije.

 

Slično Mađarskoj, Srbija podriva slobode medija kroz politizovano manipulisanje zakonima. Tako je, na primer, kleveta dekriminalizovana i medijski zakoni zemlje su inače u skladu sa međunarodnim obavezama, ali političari i dalje podnose tužbe za klevetu i traže ogromne odštete.

 

Medijska regulatorna tela u Srbiji ne pokazuju otvoreno neprijateljstvo prema nezavisnim medijima kao u Mađarskoj, ali ona nemaju kapacitet da primene inače dobro formulisane sprske medijske zakone, piše Fridom haus.

 

Regulatorna medijska agencija REM je samo delimično kadrovski popunjena i operativno je nefunkcionalna, navodi se u izveštaju i dodaje da je agencija propustila da ukaže na dominaciju vladajuće partije u medijskom prostoru za vreme izborne kampanje.

 

Srpsko medijsko okruženje je mnogo oštrije prema novinarima koji rade svoj svakodnevni posao nego mađarsko, ocenjuje se u izveštaju Fridom hausa.

 

Blaćenje i verbalno uznemiravanje od strane političara i preko interneta su sveprisutni, a napadi tabloida naklonjenih vlastima su redovna pojava. Medijski radnici se često nazivaju izdajnicima, stranim plaćenicima.

 

Ali, stvaranje medijske imperije nije samo sebi svrha, već je vlasti u Mađarskoj i Srbiji uspešno koriste za kreiranje pozitivnih narativa o sebi, slikanje nove realnosti i plavljenje medijske scene svojim političkim porukama.

 

Na taj način se usmeravaju politički tokovi, diskusija skreće sa osetljivih tema i u krajnjoj liniji kontroliše i manipuliše javna sfera, ocenjuje Fridom haus.

 

Izvor: Beta

Foto: Pixabay