Češka vlada odbila je predlog Komunističke stranke Češke i Moravske da ubuduće zakonu o sukobu interesa kao javni funkcioneri podležu i novinari javnog TV i radio servisa. Taj predlog zakona, koji su Poslaničkom domu podneli češki nereformisani komunisti, vlada neće podržati u parlamentu.

"Vlada ANO i Češke socijaldemokratske stranke neće podržati izmene zakona koje predlažu poslanici KSČM prema kojima bi imovinu redovno morali da prijavljuju i novinari Češke televizije i Češkog radija. Vlada se sa tim nije složila", saopštio je 25. novembra Odbor za štampu češke vlade.

Nezadovoljan izveštavanjem pre svega Češke televizije, ali i Češkog radija, lider čeških komunista Vojteh Filip letos je saopštio da će zahtevati da i novinari podležu Zakonu o sukobu interesa a takođe je predložio da i novinari budu birani na četiri godine, kao i političari, zato što se javni TV i radio servis finansiraju iz preplate, novca građana, a svojim izveštavanjem mogu da utiču na javno mnjenje.

Izmene koje su u novembru komunisti podneli parlamentu značile bi da svi novinari Češke televizije i Češkog radija podnose uvodnu imovinsku prijavu kada počinju da rade, zatim redovnu godišnju i zaključnu ako odlaze iz javnih servisa a registar tih prijava bi bio u Ministarstvu pravde.

Od ideje da i novinari budu birani na izborima koje nije bliže precizirao, Filip je odustao i rekao da bi to bilo preterivanje.

Češku televiziju, posebno njene emisije Reporteri ČT, i "168 sati" u kojoj u zabavnoj formi televizija prikazuje političke događaje protekle sedmice, redovno napadaju kao neobjektivnu osim čeških komunista i radikalni nacionalisti i predsednik Češke Miloš Zeman koji je poznat po čestom vređanju i napadu na novinare uopšte.

Predsednik Zeman je takođe donedavno vršio pritisak na parlament da promeni direktora i upravu javnog TV servisa i to pošto političari ne mogu direktno da ih smene ali poslanici to mogu ako dve godine za redom ne bi usvojili izveštaj o radu ČT.

"Čujem predsednika republike kako poslanicima daje recept - dovoljno je da dva puta za redom ne usvojite godišnji izveštaj ČT ili radija. I biraće se novi savet, novi direktor i možemo da se nađemo tamo gde je bio radio 1948. godine. Tada državni, pod kontrolom neke momentalne većine", upozorio je bivši češki premijer Petr Pithart.

Predsednik Zeman je takođe tražio da se ukine pretplata tako da javni TV servis bude u istoj poziciji kao komercijalne televizije.

Izvor: Beta

Foto: Beta