Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je 25. februara da je sloboda medija jedan od ključnih elemenata u procesu evropskih integracija Srbije i da će EU pomno pratiti medijsku scenu. Fabrici je predstavio projekat "Puls Evrope - medijske posete EU" koji će, kako je rekao, biti prilika za novinare da imaju pristup informacijma i da izveštavaju sa terena.

"Sloboda medija je jedan od ključnih elemenata u procesu pristupanja i mi stalno zagovaramo unapređenje okruženja", izjavio je Fabrici na predstavljanju EU projekta podrške medijima u Srbiji.

Fabrici je pozdravio usvajanje nove medijske strategije i poručio da će EU nastaviti da pomno prati pitanja slobode medija i medijsku scenu, o čemu će zaključke izneti u maju u novom godišnjem izveštaju.

Ambasador EU izjavio je da projekat "Puls Evrope" predstavlja dodatan instrument da mediji bolje upoznaju EU i korisnu priliku da novinari steknu nova iskustva i da "osete kakav je puls Evrope".

"Projekat je deo širih nastojanja da ispunimo potrebe medijske zajednice u Srbiji. Osnaživanje novinara, istraživačko novinarstvo, profesionalizam i nezavisnost medija ciljevi su koji se uklapaju u našu agendu", izjavio je Fabrici i dodao da je EU ranije dala Srbiji nepovratna sredstva od 1,2 miliona evra kao podršku medijskoj sceni.

Vođa projeta Marina Rakić izjavila je da je cilj približiti evropske integracije građanima Srbije kroz izveštavanje iz Evrope.

Projekat je počeo u febuaru i trajaće do avgusta 2022. godine, a biće organizovano oko 20 putovanja u evropske zemlje.

Rakić je rekla da pravo učešća imaju svi mediji koji poštuju novinarski kodeks i etičke standarde, a da novinari imaju potpunu slobodu u biranju tema i sagovornika.

Oko 200 novinara dobiće priliku da poseti neku zemlju EU, a prva putovanja biće u NEmačku, Hrvatsku, Rumuniju i Francusku.

Projekat je osmišljen kao podrška istraživačkom novinarstvu i osvetljavanju kako su izazove tokom reformi sa kojima se Srbija suočava prevazilazile zemlje članice EU. Pored medijskih profesionalaca, projekat će omogućiti posete zemljama EU i studentima, omladinskim aktivistima, organizacijama civilnog društva i predstavnicima republičkih i lokalnih vlasti koji se bave procesom evropskih integracija.

Projekat finansira EU, a sprovodi ga Gete institut u saradnji sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije i Centrom za kulturnu dekontaminaciju.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta