Usvajanje  nove medijske strategije je ključ za uspeh u ostvarivanju prava na kvalitetno informisanje ali je potrebna snažna politička volja da se štite mediji kao nadzorni organ za praćenje demokratije, izjavio je ambasador Norveške u Srbiji Jorn Gjelstard. On je rekao i da "postoji potreba za snaženjem regulatornog tela za medije koje se stara za sprovođenje zakona na medijskoj sceni, kao i da se obezbede uslovi za fer poslovanje svih medija".

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/78226.flv

Ambasador je na okruglom stolu "Uloga regulatornih i samoregulatornih tela u predizbornom izveštavanju – norveška iskustva", koji je održan u ambasadi Norveške 9. marta,u oceni stanja medija u Srbiji rekao i da je potrebno osnažiti ulogu Saveta za štampu.

"Građani treba da ulažu žalbe na rad medijskih tela, na šta treba da reaguje regulatorno telo. Potrebno je imati i transparentno vlasništvo u medijima a u predizbornoj kampanji treba obezbediti nediskriminišući pristup svim kandidatima", kazao je Gjelstard otvarajući diskusiju.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio je rekao da su medijske reforme veoma važne i da je u izradi Medijske strategije zajedno sa Vladom Srbije i predstavnicima novinarskih i međunarodnih udruženja učestvovao i OEBS, u vidu pružanja primera najbolje prakse koje imaju druge zemlje.

"Medijska strategija i njena implementacija treba da budu jedna od glavnih alatki za obezbeđivanje razvoja medija. Cilj je ojačati ulogu regulatornih tela i njihovu nezavisnost, naročito tokom predizborne kampanje", kazao je Oricio.

Oricio je rekao da će odeljenje OEBS za demokratske institucije i ljudska prava ODIHR pratiti izborni proces u Srbiji.

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/78228.flv

"U februaru je usvojen pravilnik za javne servise radi boljeg praćenja izveštavanja u predizbornoj kampanji a date su smernice i za komercijalne televizije. Frekvencije su javno dobro", kazao je Oricio.

Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici je rekao da je "pravo na slobodno informisanje osnovno ljudsko pravo i sastavni deo prava u EU, što važi i za zemlje koje su na putu pridruživanja".

On je rekao da je tokom proteklih meseci u Srbiji na tom polju ostvaren napredak ali da će EU nastaviti da prati taj proces "kako bi se postarali da se Srbija kreće u pravom smeru".

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/78229.flv

Fabrici je naveo da će proces jačanja medijskih sloboda podrazumeva i profesionalni status kao i bezbednost novinara, zaštitu izvora, kao i zaštitu podataka sa stanovišta sajber opasnosti.

Brnabić: Nije tačno da stanje u medijima nikada nije bilo gore

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je na skupu da se ne slaže sa ocenama koje dolaze iz domaće javnosti "da stanje u medijima nikada nije bilo gore" i dodala "da danas imamo medije koji su otvoreno kritični prema vlasti".

Brnabić je rekla da kao predsednica Vlade zna koliko Vlada na tome radi, i da su postignute važne stvari "koje nisu dovoljne da se kaže da je stanje medija u Srbiji odlično, ali je svakako bolje nego 2011-2012. godine".

Ona je rekla i da tabloidi nisu glavni problem, već su problem mediji koje građani doživljavaju kao ozbiljne, koji takođe plasiraju lažne vesti.

"U ovom trenutku se radi Akcioni plan za Medijsku strategiju i krajnji rok za njegovo usvajanje je 16. maj. U radnoj grupi za izradu medijske strategije bilo je devet predstavnika države i devet predstavnika medijskih udruženja. Cilj je najveći mogući nivo slobode medija u Srbiji", kazala je Brnabić.

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/78222.flv

Kao dokaze da je Vlada posvećena očuvanju medijskih sloboda Brnabić je navela formiranje Komisije za istraživanje ubistava novinara, uz pomoć koje je razrešeno ubistvo novinara Slavka Ćuruvije iz 1999. godine a počinioci su kažnjeni sa ukupno 100 godina zatvora.

Brnabić je rekla i da se radi na rasvetljavanju ubistva dopisnika "Večernjih novosti" iz Jagodine Milana Panića, kao i da je država finansirala veštačenje u holandskoj laboratoriji povodom sumnje na ubistvo novinarke "Duge" Dade Vujasinović.

Programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov rekao je da postoje primeri koji pokazuju da stanje u medijima nije bolje nego 2012. godine, kako je navela premijerka.

"REM je 2012. izrekao 48 mera elektronskim medijima a 2017-2018. nijednu iako je broj predstavki REM bio trostruko veći nego 2012. godine", kazao je Nedeljkov.

On je rekao da je "odlično što je usvojena Medijska strategija ali da i dalje imamo situaciju da je četiri petine programa (na televizijama sa nacionalnom frekvencijom) za političke aktere rezervisan za članove vladajuće stranke, dok opozicione stranke taj prostor nemaju".

Izvor: Beta

Foto/Video: Beta