Dezinformacije, lažne vesti i mitovi o korona virusu nisu zaobišle ni medijski prostor Zapadnog Balkana, saoštilo je odeljenje Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) koje se bori protiv dezinformisanja, upozorivši da bi to moglo da bude zloupotrebljeno u izbornim debatama.

"Priče kao što je 'Virus je napravljen u laboratoriji i njegova meta su Kina i Iran' vidljivi su u medijima širom regiona", navodi se u analizi Odeljenja EEAS za strateške komunikacije i analizu informacija.

U izveštaju se upozorava da postoji nekoliko opasnosti povezanih sa širenjem dezinformacija o korona virusu na Zapadnom Balkanu.

"To može biti iskorišćeno u izbornim debatama i za diskreditovanje protivnika sa teorijama zavere, na primer u kontekstu predstojećih izbora u Srbiji i Severnoj Makedoniji", ocenjeno je u izveštaju.

Takođe se navodi da dezinformacije o korona virusu mogu biti zloupotrebljene protiv migranata.

Širenje lažnih vesti mogu da iskoriste i "strani izvori za manipulaciju lokalnim informativnim prostorima".

U izveštaju se navodi da vlade i zdravstvene vlasti nastoje da pruže zvanične informacije o korona virusu i da društvene mreže traže efikasne načine da uklone nepozudane sadržaje.

U isto vreme, postoji znatna količina dezinformacija, koje se šire ili nenamerno, ili su deo kampanja proizvodnje i širenja lažnih vesti, iz političkih ili finansijskih razloga.

Neke od tih netačnih informacija su da je korona virus biološko oružje koje su napravili Kina, SAD, Velika Britanija ili Rusija, da virus nije izbio u Kini nego da je nastao u američkim laboratorijama širom sveta, ili da su ga migrant doneli u EU.

Tvrdnje da EU ne uspeva da reši krizu, da nije spremna da pomogne članicama koje moraju da se oslanjaju na podršku spolja, pre svega Kinu i da bi EU mogla da uvede masovnu vakcinaciju takođe se u izveštaju navode kao dezinformacije.

Tu su i teorije zavere kao što su tajni pokušaji da se obuzda rast svetske populacije, da korona virus uopšte ne postoji ili da će pandemija izazvati Treći svetski rat.

Cenzura u Kini

Izveštavanje o korona virusu u Kini cenzuriše Kineska komunistička patija s ciljem da se predstavi snažnom i uspešnom u borbi protiv pandemije, ocenjuje se u izveštaju.

Dodaje se da kineske platforme YY i WeĆat automatski cenzurišu postove s kritičkim sadržajem o kineskoj vladi.

U kineskim medijima piše se da su država i predsednik uradili zadivljujući posao u obuzdavanju epidemije, da bi Zapad, a posebno SAD, trebalo da bude zahvalan Kini na brzoj reakciji, kao i da poreklo virus nije u Kini, nego najverovatnije u SAD.

Društvene mreže protiv dezinformacija

Društvene mreže takođe rade na suzbijanju dezinformacija o korona virusu i sarađuju sa zdravstvenim vlastima i Svetskom zdravstvenom organizacijom na promovisanju pouzdanih informacija.

Brisanje lažnih vesti, davanje reklamnog prostora zdravstvenim službama i uklanjanje aplikacija povezanih sa virusom iz Gugl prodavnice (Google PlayStore), neki su od mera koje su te kompanije preduzele.

Tviter je saopštio da će proširiti svoju definiciju "štetnog" na sadržaj koji je direktno suprotan savetima proverenih izvora, uključujući navode o lečenju ili lekovima koji su štetni ili neefikasni.

Fejsbuk je najavio da će napraviti Informativni centar o korona virusu, koji će se pojavljivati na vrhu odeljka za novosti (News Feed). Korisnici će tu moći da dobiju najnovije vesti, kao i savete da se zaštite i pomognu svojim porodicama i zajednici.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP