Srbija je pala za tri mesta na listi medijskih sloboda koju je objavila međunarodna organizacija Reporteri bez granica (Reporters sans frontieres - RSF) u novom godišnjem izveštaju. Broj napada na medije naglo je porastao, dok zvaničnici sve više koriste zapaljivu retoriku protiv novinara, ocenjuje se u izveštaju.

Srbija se u izveštaju za 2020. nalazi u grupi problematičnih zemalja, na 93. mestu od ukupno 180 rangiranih zemalja. Sa skorom od 31,6 slabije je rangirana od svih zemalja regiona osim od Crne Gore koja je na 105. mestu.

U izveštaju za 2019. Srbija je bila na 90. mestu sa ukupnim skorom od 31,18.

Uz ocenu da je u Srbiji stanje zabrinjavajuće, u izveštaju se konstatuje da je posle šestogodišnje vladavine Aleksandra Vučića, prvo kao premijera a potom kao predsednika, Srbija postala zemlja u kojoj je često opasno biti novinar i u kojoj lažne vesti alarmantnom brzinom postaju sve vidljivije i popularnije.

Vlasti su ostvarile uspeh u procesuiranju odgovornih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999, ali većina drugih istraga napada na medijsko osoblje zastala je ili sklonjena, poput istraga napada na novinara Milana Jovanovića, čija je kuća zapaljena u decembru 2018, dok su on i njegova supruga bili unutra i spavali, navodi se u izveštaju.

Broj napada na medije naglo je porastao, dok zvaničnici sve više koriste zapaljivu retoriku protiv novinara. Neki hrabri novinari nastavljaju da obrađuju opasne teme poput kriminala i korupcije. Ali, zbog velike koncentracije medijskog vlasništva u zemlji, njihove su priče obično dostupne samo na Internetu, navodi se u delu izveštaja za Srbiju.

Razlog za zabrinutost RSF vide i u dogovorima između političara i medija, široko rasprostranjenim lažnim vestima koje vlasti tolerišu i i maltretiranju uzbunjivača Aleksandra Obradovića.

Od zemalja regiona u ovogodišnjem izveštaju ispred Srbije su Slovenija (32), BiH (58), Hrvatska (59), Kosovo (70), Albanija (84) i Severna Makedonija (92), a iza Crna Gora (105).

U poređenju sa prošlom godinom najviše su napredovale Hrvatska i BiH za po pet mesta, Severna Makedonija za tri mesta i Slovenija za dva mesta. Nazadovale su Crna Gora za jedno mesto, Albanija za dva i Srbija za tri mesta.

Sve zemlje regiona svrstane su u grupu problematičnih kada je u pitanju sloboda medija, osim Slovenije koja je u grupi "prilično dobrih".

Sledeća decenija odlučujuća

Sledećih deset godina biće "odlučujuća decenija" za slobodu medija u svetu, saopštio RSF.

Pandemija korona virusa ističe i pojačava mnoge krize koje ugrožavaju pravo na slobodno izveštavanje, nezavisne i pouzdane informacije, navodi se u godišnjem izveštaju o situaciji u medijima u svetu.

"Kako će izgledati sloboda informisanja, pluralizam i pouzdanost 2030? Odgovor na to pitanje utvrđuje se danas", smatra generalni sekretar RSF-a Kristof Deloar.

Postoji jasna povezanost između suzbijanja slobode medija kao odgovora na pandemiju korona virusa i rangiranja država na listi RSF.

Kako navodi ova organizacija, i Kina koja je na 177. mestu i Iran koji je na 173. cenzurisali su u značajnim razmerama epidemije korona virusa u svojim zemljama.

U Evropi, mađarski premijer Viktor Orban doneo je "korona virus zakon" koji uvodi kazne do pet godina zatvora zbog lažnih informacija.

To je, prema oceni RSF, potpuno nesrazmerna i prisilna mera. Mađarska je na 89. mestu rang liste RSF.

Norveška četvrtu godinu na prvom mestu

Svetski indeks medijskih sloboda Reporteri bez granica objavljuju svake godine od 2002.

Kako se navodi na sajtu RSF, izveštaj koji rangira 180 zemlja predstavlja snimak stanja slobode medija utemeljen na proceni pluralizma, nezavisnosti medija, kvaliteta zakonodavnog okvira i sigurnosti novinara u svakoj zemlji.

Izveštaj ne rangira javne politike čak i ako vlade očito imaju veliki uticaj na rangiranje svoje zemlje, niti je pokazatelj kvaliteta novinarstva u nekoj zemlji, navodi se na sajtu RSF.

Sve zemlje grupisane su po stanju medijskih sloboda na kategorije: "dobre", "prilično dobre", "problematične", "loše" i "veoma loše".

Najbolje rangirana i u ovogodišnjem izveštaju je Norveška, na prvom mestu četiri godine zaredom. Među pet najboljih zemalja po medijskim slobodama su i Finska, Danska, Švedska i Holandija.

Na dnu liste su Severna Koreja, Turkmenistan, Eritreja, Kina i Džibuti.

Izvor: Beta

Foto: Beta