Generalna sekretarka Saveta Evrope (SE) Marija Pejčinović Burić izjavila je da vlade moraju da zaštite ulogu novinara u demokratiji i da ne smeju da koriste situaciju u vreme krize da ih ućutkaju ili ometaju. U pisanoj izjavi uoči Svetskog dana slobode medija, 3. maja, Pejčinović Burić je pozvala vlade da izbegavaju ograničavanje slobode medija tokom krize izazvane pandemijom korona virusa.

"Vlade se suočavaju s izazovima bez presedana tokom krize izazvane pandemijom korona virusa, ali ta situacija ne sme da bude korišćena za ućutkivanje ili ometanje novinara. Mediji moraju imati slobodu da izveštavaju o svim aspektima krize", rekla je Pejčinović Burić.

Navela je da novinari "imaju ključnu ulogu i posebnu odgovornost za pružanje blagovremenih, tačnih i pouzdanih informacija javnosti" i da "moraju biti u mogućnosti da temeljno analiziraju odluke vlasti donete kao odgovor na pandemiju".

"Odgovornim izveštavanjem novinari mogu da spreče širenje panike i istaknu pozitivne primere solidarnosti u našim društvima. Bila sam impresionirana i ohrabrena mnogim medijskim izveštajima da građani pomažu jedni drugima, kao i o negovateljima, medicinskim sestrama i drugim 'herojima' ove krize", kazala je generalna sekretarka SE.

Ona je izrazila zabrinutost zbog navoda u novom Godišnjem izveštaju partnerskih organizacija Platforme SE za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara, u kojem se ukazuje na trend nasilja i zastrašivanja novinara tokom 2019. godine. Izveštaj je sačinilo 14 međunarodnih nevladinih organizacija koje se bave slobodom medija.

"Nažalost, nastavlja se zabrinjavajući trend nasilja nad novinarima i njihovog zastrašivanja, primećen poslednjih godina. Previše novinara je u zatvoru i previše je slučajeva nekažnjavanja ubistva novinara. Svesna sam i teške ekonomske situacije u kojoj su danas mnogi novinari", rekla je Pejčinović Burić.

Ona je ohrabrila države članice SE da zaštite ulogu novinara kao "čuvara" i važnog faktora neophodne kontrole vlasti u demokratskim društvima.

Izvor: Beta

Foto: CoE