EU se nije usprotivila cenzurisanju od strane Pekinga autorskog teksta evropskih ambasadora koji je objavljen u kineskom dnevnom listu bez rečenice u kojoj piše da korona virus potiče iz Kine.

Zajednički autorski tekst nacionalnih ambasadora 27 članica EU objavljen je u listu Čajna dejli ali je rečenica u kojoj se spominje "izbijanje korona virusa u Kini" izbrisana.

Portparolka Visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozepa Borela potvrdila je da je ta izmena napravljena na zahtev kineskog ministarstva spoljnih poslova ali je branila odluku da se članak svejedno objavi.

"Žalimo što taj autorski tekst nije objavljen u celosti u listu Čajna dejli", rekla je novinarima u Briselu Viržini Bati-Henrikson (Virginie Battu-Henriksson).

Ona je rekla i da su zvaničnici EU izrazili "veoma ozbiljnu zabrinutost" zbog zahteva za cenzurisanje članka.

"Delegacija EU ipak je odlučila da se autorski tekst objavi, iako nevoljno, pošto je smatrala da je važno saopštiti ključne poruke o prioritetima politike EU", dodala je Bati-Henrikson navodeći kao važne evropske teme klimatske promene, ljudska prava i globalni odgovor na korona virus.

Borel je rekao da strane diplomatske misije u Kini moraju da "rade pod uslovima i u granicama koje su postavile kineske vlasti".

"Nije tajna da je Kina država u kojoj postoje cenzura i kontrola medija", rekao je Borel novinarima.

U članku objavljenom povodom 45. godišnjice diplomatskih odnosa EU i Pekinga poziva se na bliže odnose dve strane.

Korona virus, od koga je do sada umrlo više od 260.000 ljudi širom sveta, pojavio se u centralnoj Kin krajem 2019.

Međutim, kažu stručnjaci za borbu protiv dezinformacija EU, Peking je pokušao da izbegne pominjanje Vuhana kao grada porekla virusa.

Odluka da se popusti pred kineskom cenzurom izazvala je nezadovoljstvo nekih evropskih političara.

Predsedavajući spoljnopolitčkog odbora nemačkog parlamenta Norbert Retgen (Norbert Roettgen) prokomentarisao je da je "dvostruko šokiran".

"Prvi put kada su ambasadori EU velikodušno pristali na kineski narativ i zatim kada su vodeći predstavnici EU prihvatili kinesku cenzuru u zajedničkom autorskom tekstu", napisao je Retgen na Tviteru.

Glavni portparol Evropske komisije Erik Mamer istakao je da odluka da se članak ipak objavi "ne znači da cenzuru smatramo prihvatljivom".

Vest o članku za Čajna dejli stigla je nedelju dana nakon što je EU bila primorana da negira da je pod pritiskom Kine ublažila izveštaj o borbi protiv dezinformacija u vezi korona virusa.

Njujork tajms je tada pisao da je EU pod pritiskom Pekinga odložila objavljivanje redovnog izveštaja o dezinformacijama i ublažila konačnu verziju.

Izvor: EURACTIV.com with AFP

Foto: Beta/AP