Pesma u kojoj se kritikuje predsednik Poljske Jaroslav Kačinjski osvojila je prvo mesto na top listi popularnog poljskog radija, ali je direktor programa dan nakon toga saopštio da je glasanje bilo namešteno.

Tema pesme odnosi se na nedavnu komemoraciju bratu poljskog predsednika, Lehu Kačinjskom, nekadašnjem predsedniku Poljske i lideru vladajuće partije Pravo i pravda, koji je pre 10 godina poginuo u avionskoj nesreći kod Smolenska u kojoj je stradalo i više najviših državnih i vojnih zvaničnika.

Jaroslav Kačinjski je sa drugim političarima i telohraniteljima 10. aprila posetio groblje gde mu je brat sahranjen. Komemoracija je održana u vreme pandemije korona virusa, kršeći zabranu okupljanja više od pet ljudi, mere socijalne distance i druge mere koje su obavezivale 38 miliona Poljaka.

Na sahranama tokom pandemije je inače bilo dozvoljeno prisustvo najviše pet osoba, a groblje Povacki je tokom komemoracije bilo zatvoreno za druge.

To je bio povod da poljski alternativni rok muzičar Kazik snimi pesmu "Tvoj bol je bolji od mog", sa očiglednom referencom na taj događaj i predsednikovo nepoštovanje strogih mera protiv širenja epidemije.

Pesma je postala veoma popularna i dospela na prvo mesto kultne top liste Trećeg programa nacionalnog Poljskog radija, koji već više decenija oblikujuje muzički ukus Poljaka.

Narednog dana, međutim, direktor Trećeg programa Tomaš Kovalčevski pokušao je da primora tri novinara da potpišu pismo u kojem se navodi da je došlo do greške u glasanju za top listu. Pošto su novinari to odbili, direktor je sam potpisao pismo i poništio glasanje.

Nekoliko novinara je zbog toga podnelo ostavke, a Kazik, u međuvremenu optužen za podmićivanje, povukao je svoju pesmu sa liste Trećeg programa.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP