Evropska komisija je u cilju borbe protiv dezinformacija o korona virusu predložila da onlajn platforme podnose mesečne izveštaje o merama koje preduzimaju na njihovom suzbijanju. Komisija je upozorila i da su "strani činioci i određene treće zemlje, posebno Rusija i Kina", uključeni u kampanje dezinformisanja u EU, njenom susedstvu i na globalnom nivou.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel i potpredsednica Evropske komisije zadužena za transparentnost Vera Jurova predstavili su 10. juna plan borbe protiv dezinformacija koji predviđa proveravanje činjenica, kao i pluralizam i nezavisnost medija.

Te mere su u skladu sa "Akcionim planom za evropsku demokratiju" i "Zakonom o digitalnim uslugama", namenjenim boljem regulisanju tehnoloških giganata.

EU traži od platformi poput Fejsbuka, Tvitera, Gugla i drugih, da objavljuju mesečne izveštaje o merama koje su sprovele u borbi protiv dezinformacija o korona virusu.

Komisija je saopštila da ti izveštaji treba da uključe i podatke o merama na promovisanju "merodavnog sadržaja, poboljšanju obaveštenosti korisnika i ograničavanju dezinformacija o korona virusu i reklama povezanih sa tim".

Dezinformacije mogu biti u vidu pogrešnih saveta o prevenciji, čudesnih lekova, teorija zavere, rasističkih poruka, promocija lažnih proizvoda, onlajn prevara. Takođe, dezinformacije mogu biti i kampanje "trećih zemalja, posebno Rusije i Kine", koje "nastoje da podriju demokratsku debatu i pogoršaju polarizaciju društva", preneo je AFP.

Platforme su pozvane da promovišu informacije nacionalnih i međunarodnih zdravstvenih agencija, evropskih vlasti ili država članica, kao i profesionalnih medija, i da informišu svoje korisnike o manipulacijama koje otkriju i da deluju protiv lažnih reklama.

Komisija namerava da u borbi protiv dezinformacija promoviše istraživanja i provere činjenica, posebno kroz novu Evropsku opservatoriju za digitalne medije, koja je dobila 2,5 miliona evra.

Opservatoriju, koja je počela da radi 1. juna, vodi Evropski univerzitetski institut u Firenci, a okuplja Tehnološki centar u Atini, Univerzitet u Arhusu (Danska) i italijansku organizaciju za proveru činjenica Pagela politika (Pagella Politica).

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Džozep Borel izjavio je na konfereniciji prilikom predstavljanja plana da u svetu tehnologije državni i nedržavni akteri koriste kampanje širenja dezinformacija i uticaja kao oružje i da EU pojačava svoj aktivnosti i kapacitete da bi se borila protiv toga, saopštila je EK.

"Dezinformacije u vreme korona virusa mogu da ubiju. Imamo dužnost da zaštitimo naše građane tako što ćemo ih obavestiti o lažnim informacijama i da otkrijemo one koji su uključeni u takve prakse", rekao je Borel.

Potpredsednica EK zadužena za transparentnost Vera Jurova je rekla da se u borbu protiv dezinformacija, koje potiču i iz EU i van nje, moraju uključiti svi relevantni igrači, od onlajn platformi do javnih vlasti.

Izvor: EURACTIV.rs, Beta

Foto: European Commission