Medijska grupa Radio slobodna Evropa/Radio sloboda (RFE/RL) najavila je da se vraća u Mađarsku zbog pogoršanja slobode štampe u toj zemlji koje se događa zbog politike premijera Viktora Orbana.

"Mađarski servis Radio slobodna Evropa/Radio Sloboda, zatvoren u Mađarskoj posle kraja hladnog rata, ponovo je pokrenut 8. septembra kao odgovor na drastičan pad slobode medija u zemlji", navodi se u saopštenju radija koga finansira američki Kongres, prenosi AFP.

RFE/RL opravdao je ponovno pokretanje servisa na mađarskom jeziku padom Mađarske na svetskom rangiranju slobode medija, koju objavljuje nevladina organizacija Reporteri bez granica.

Mađarska, koja je članica EU od 2004. godine, trenutno se nalazi na 89. mestu od 180 na spisku zemalja po slobodi medija. Bila je na 23. mestu kada se Viktor Orban vratio na vlast 2010. godine.

"Poslednjih 10 godina Orbanova vlada preuzela je kontrolu nad većinom medija direktno ili indirektno", navodi se u saopštenju.

Međunarodne organizacije redovno osuđuju kršenja slobode medija u Mađarskoj.

Početkom septembra jedan glavni urednik je otpušten samo zato što je objavio sliku Orbana sa suprugom i decom.

U julu su urednici vodeće nezavisne medijske kuće Index.hu kolektivno podneli ostavku zato što strahuju da će izgubiti svoju nezavisnost prema vladi.

Krajem 2018. Brisel je pokrenuo vanrednu proceduru zbog rizika za ozbiljno kršenje vrednosti EU ukazujući posebno na osiromašenje medijskog pluralizma, prenosi AFP.

Tokom 2019. godine jedna nevladina organizacija, radio stanica i jedan evropski poslanik podneli su žalbu telima EU protiv nejednake raspodele javne pomoći mađarskim medijima.

Grupa RFE/RL planira u Mađarskoj da zaposli desetak novinara zaduženih da obezbeđuju multimedijske sadržaje na internet portalu.

RFE/RL je od 1949. godine iz Minhena emitovala radio servis na mađarskom jeziku više od četiri decenije. Prestala je s emitovanjem 1993. godine.

Radio slobodna Evropa je ponovo počeo da radi i u Rumuniji i Bugarskoj pre dve godine.

Izvor: Beta

Foto: Logo RSE