Slovenačka vlada obustavila je finansiranje nacionalne novinske agencije STA, čiji je rad naišao na velike kritike konzervativnog premijera Janeza Janše. Novinarska udruženja su osudila takvu odluku, koja bi mogla da dovede u pitanje opstanak STA.

"Ne možemo da finansiramo STA niti da potpišemo novi ugovor za 2021. godinu", rekao je 1. decembra novinarima direktor vladine kancelarije za informisanje (UKOM) Uroš Urbanija, objašnjavajući da rukovodstvo agencije nije dostavilo račune vladi, preneo je AFP.

Informativna služba finansirala je agenciju, osnovanu 1990. godine kada je zemlja odlučila da napusti Jugoslaviju, u iznosu od dva miliona evra godišnje, što je gotovo polovina njenih prihoda.

Kako prenose slovenački mediji, vlada odluku o prestanku finansiranja STA nije zvanično saopštila. STA je, međutim, saopštila da agenciji nisu isplaćena sredstva za oktobar, "bez opravdanog razloga".

Time je, navela je STA, ugroženo neometano funkcionisanje agencije, jer je finansijska nadokanada iz javnih fondova glavni izvor finansiranja agencije.

"Ako se ovakvo ponašanje UKOM-a prema STA nastavi, biće ugržena ne samo stabilnost rada i zarade zaposlenih, nego i budućnost agencije", saopštila je STA.

Dodaje se da je UKOM tražio od agencije informacije kojima se ugoržava uređivačka autonomija, kao i podatke u vezi sa komercijalnim poslovanjem agencije.

Direktor STA Bojan Veselinović rekao je državnoj televiziji da je pružio sve potrebne informacije, ali je odbio da daje informacije o zaposlenima i uređivačkom radu.

"Ako bih pristao da im objasnim koliko je dug neki intervju ili izveštaj ili zašto su urednik i 21 novinar potpisali neku izjavu, kršio bih zakon o medijima", dodao je on.

Mogući razlog prekida finansiranja, prema pisanju medija, jeste nezadovoljstvo načinom praćenja događaja, jer je STA veći prostor u izveštavanju u vreme pandemije davala po vladinoj oceni marginalnim događajima, nego nastupima vlade i premijera.

Takođe, navodno je za vladu problematično i to što je glavna urednica STA bila među potpisnicima otvorenog pisma urednika vodećih slovenačkih medijskih kuća domaćoj javnosti. U pismu su pre mesec i po dana istakli da "neće podleći političkim pritiscima" niti menjati uredničku politiku, nego će ustrajati na "istinoljubivom" izveštavanju javnosti, što je doživljeno kao oponiranje vladi na neke njene poteze i javne izjave.

Ubrzo po stupanju na dužnost u martu, premijer Slovenije Janez Janša je na Tviteru kritikovao medije koji su doveli u pitanje njegovo rukovođenje borbom protiv epidemije korona virusa. Janša je tada medije optužio za širenje lažnih vesti i da služe interesima opozicije.

Janša je u oktobru takođe na Tviteru naveo da je STA "nacionalna sramota" jer je ta agencija dala više prostora intervjuu muzičara koji je kritikovao vladu nego sastanku koji je on imao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

STA prema zakonu državna sredstva dobija kao "javna služba" na osnovu ugovora koji se obnavlja krajem svake godine, a isplaćuje po mesečnim ratama, piše Hina.

Vesti nacionalne agencije su osnova medijskog praćenja događaja u zemlji i inostranstvu za većinu glavnih i manjih elektronskih, štampanih medija i radio stanica.

Udruženje slovenačkih novinara osudilo je obustavu finansiranja agencije, upozoravajući na gušenje medijskih sloboda i pritiske.

"To je očigledno novi pokušaj uništavanja nacionalne novinske agencije koja predstavlja jedan od stubova nepristrasnih i kvalitetnih informacija", saopštilo je udruženje, dodajući da je to tako nešto već viđeno u Mađarskoj.

Novinarska udruženja u Sloveniji već su više puta domaću i međunarodnu javnost upozorile na pokušaje ograničavanja svoje slobode informisanja i pritiske, kao pokušaje vlade da izmenama nekih zakona dobije više uticaja na njihovu uređivačku politiku.

Slovenačka javna televizija RTV Slovenija boji se da će izgubiti 15 miliona evra godišnjeg prihoda izmenama zakona o javnom TV servisu. Dosadašnji pokušaji vlade da se smeni njen glavni direktor Igor Kadunc, koji se više puta javno usprotivio Janši u odgovoru na njegove tvitove o "medijima starog režima" i starim komunističkim kadrovima u vodećim medijima, nisu uspeli.

Evropsko udruženje novinskih agencija EANA je početkom jula upozorila na opasnost smanjenja autonomije STA i većeg uticaja vlade na njen rad u slučaju da se izmenom njenog statuta omogući da većinu članova nadzornog odbora imenuje direktno vlada, a ne parlament kao do sada.

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: Pixabay.com