Poljska državna naftna kompanija Orlen kupila je 20 vodećih regionalnih dnevnih novina u Poljskoj, što mnogi smatraju ključnim dokazom da poljske vlasti ne odustaju od namere da još više ograniče slobodu medija.

"Preuzimamo Polska pres. Zahvaljujući toj investiciji imaćemo mogućnost da onlajn dopremo do  17,4 miliona čitalaca. To će nam pomoći da osnažimo odeljenje prodaje i dodatno unapredimo alatke za obradu velikih podataka", objavio je preko Tvitera direktor Orlena Danijel Obajtek.

Kompanija Orlen je medijsku grupu Polska pres kupila od nemačke Izdavačke grupe Pasau (VGP), koja posluje u Nemačkoj i Poljskoj. To preduzeće saopštilo je da se na prodaju svog medijskog ogranka u Poljskoj, koji je gradilo 26 godina, odlučilo iz strateških razloga.

Iako je Obajtek transakciju predstavio kao dobar poslovni potez za kompaniju Orlen, čija su osnovna delatnost rafinerije i prodaja nafte i naftnih derivata, kritičari vlasti veruju da je cilj kupovine da se ojača uticaj vlade na medijski sektor.

Danijel Obajtek u javnosti važi za lojalnog člana vladajuće konzervativne partije Pravo i pravda (PIS).

Ta partija, čiji je lider bivši poljski predsednik Jaroslav Kačinjski, već nekoliko godina planira da u Poljskoj ograniči procenat medija u stranom vlasništvu, što bi u praksi trebalo da dovede i do ograničenja stranog kapitala na poljskom medijskom tržištu. Za te planove vlade opozicija je skovala naziv "repolonizacija".

"Kada je reč o 'repolonizaciji', transformisaćemo medije tako da predstavljaju poljske interese, da budu uz Poljake i za Poljake", izjavila je letos  predstavnica vladajuće stranke PIS u Nacionalnom savetu za medije, Elžbjeta Kruk.

Organizacija za zaštitu medijskih sloboda Reporteri bez granica (RFE) upozorila je u poruci na Tviteru kompaniju Orlen da je dužna da poštuje nezavisnost medija. "Pošto je Orlen kupio Polska pres od Izdavačke grupe Pasau, RFE poziva tu naftnu kompaniju da poštuje i garantuje uredničku slobodu regionalnih redakcija".

RFE je u poruci ocenio da "Orlen pod uticajem vlade ima za cilj 'repolonizaciju' nezavisnih medija".

Evropska komesarka za vrednosti i transparentnost Vera Jurova nedavno je u Evropskom parlamentu optužila pojedine evropske vlade da selektivno finansiraju medije kako bi širile propagandu.

Prema njenim rečima, Evropska komisija je registrovala da neke vlade, uključujući i Vladu Poljske, koriste trikove za finansiranje određenih medija "spremnih da igraju kako vlada svira".

Polska pres sa gotovo 2.500 saradnika i godišnjim prometom od više od 100 miliona evra spada u red vodećih izdavača na regionalnom i lokalnom medijskom tržištu Poljske.

Poseduje 20 regionalnih dnevnika sa ukupnim dnevnim tiražom od oko 360.000 primeraka, 100 lokalnih nedeljnika, dva mesečnika kao i besplatne lokalne gradske novine i onlajn portal "Naše mjasto", koji ima oko 16 miliona korisnika.

Poljski finansijski portal "Puls biznesu" objavio je da je kompanija Orlen za Polska pres platila nešto manje od 27 miliona evra.

Izvor: EURACTIV.pl, EURACTIV.rs

Foto: Verlagsgruppe Passau VGP