Istražitelji jedne nevladine organizacije razotkrili su u Briselu rasprostranjenu i koordinisanu, 15 godina staru indijsku operaciju dezinformisanja, koja se zasnivala na širenju lažnih vesti, oživljavanju ugašenih tink-tenkova pa i zloupotrebi identiteta pokojnih osoba.

Direktna meta kampanje, koju su istražitelji nazvali "Indijske hronike", bili su poslanici Evropskog parlamenta, a u okviru operacije plaćana su putovanja u Kašmir, Bangladeš ili na Maledive, organizovane neformalne radne grupe u parlamentu, kreirane lažne medijske grupe i vršen uticaj na poslanička pitanja  Evropskoj komisiji.

Prema oceni organizacije EU DisinfoLab, koja je vodila istragu, sve je to činjeno sa ciljem da se širi anti-pakistanska propaganda i se podrže interesi Indije u institucijama EU.

Novo otkriće usledilo je posle prošlogodišnje istrage o aktivnostima Indije na širenje dezinfomacija, kada je otkriveno da poslovno udruženje Srivastava grup, sa sedištem u Nju Delhiju, stoji iza mreže od 265 fiktivnih medija u 65 zemalja, uključujući i navodni onlajn magazin Evropskog parlamenta EP  tudej (EP Today), koji je u Briselu bio aktivan još od 2006. godine.

Ta publikacija služila je, prema navodima istražitelja, kao "privlačna zamka" za evroposlanike i druge političare da u njoj objave svoje stavove, a pogotovo stavove koji su koristili interesima Indije u EU.

EU DisinfoLab je ove godine obnovio istragu, nakon što su njegovi saradnici naišli na "čitavu mrežu koordinisanih NVO, sa akreditacijom UN, koje su promovisale indijske interese i učestalo kritikovale Pakistan".

To je dovelo do otkrića fiktivne medijske organizacije - EU Hronika (EU Chronicle) koja je u Briselu praktično preuzela ulogu koju je imao razotkriveni EP tudej.

Prema navodima istražitelja, EU Hronika je "novi lažni medij sa fiktivnim novinarima koji navodno prate evropsku politiku, ali u osnovi nudi platformu za evroposlanike da podrže pro-indijske sadržaje".

Istraživanje je pokazalo da je za manje od šest meseci postojanja, 11 poslanika iz različitih političkih grupacija EP objavilo ili podržalo komentare i mišljenja na toj platformi.

Uglavnom je reč o poslanicima krajnje desnih političkih grupa, kao što su evroskeptični Identitet i demokratija (ID) i Partija evropskih konzervativaca i reformista (ECR), ali se među njima našlo i dvoje poslanika Evropske narodne partije (EPP) i jedan poslanik iz Progresivne alijanse socijalista i demokrata (S&D).

Jedan od poslanika evropskih konzervativaca čiji je navodni tekst u maju objavljen u EU hronici, Angel Džambaski, odlučno je dematovao da je ikada  napisao ili objavio neki tekst ili komentar u tom mediju.

"Verujemo da je deo materijala uzet iz njegovog plenarnog izlaganja o korona krizi, a ostatak teksta izmišljen i dodat kao da je on to napisao. Razmatramo pravne opcije kako bi rešili taj problem", rečeno je za EURACTIV.com iz kancelarije Džambaskog.

Slično se, prema njegovim rečima, dogodilo i poslaniku grupe Socijalista i demokrata Marku Tabareli, čije je citate iz jednog saopštenja EU Hronika izvukla iz konteksta i iskoristila za svoj članak o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija, a zatim ceo tekst pripisala evropskom poslaniku.

Njegova kancelarija je nedavno uputila protest zbog lažnog predstavljanja, nakon čega je ceo tekst uklonjen sa sajta EU Hronike.

Prema navodima EU DisinfoLaba, većina tema kojima su se poslanici bavili u komentarima objavljenim na EU Hronici "bliske su temama koje su od interesa za Indiju",  kao što su tretman manjina u Pakistanu, situacija u spornoj oblasti Džamu i Kažmir, ili rastući globalni uticaj Kine.

Uz to, devet od 11 poslanika učestvovalo je u oktobru 2019. godine u putovanju u Džamu i Kašmir koje je finansirala Srivastava grupa.

Istražitelji smatraju i da su neke neformalne radne grupe u EP osnovali ili ih vode poslanici umešani u aktivnosti koje su orgazovale "Indijske hronike", sa ciljem da se promovišu indijski interesi u Briselu.  U pitanju su grupe kao što su Mirovni forum Jugoistočne Azije, Prijatelji Gilgit-Baltistana, i Prijatelji Beludžistana.

Ustanovljeno je i da iza nacrta pojedinih poslaničkih pitanja stoji organizacija WESTT, odnosno Ženski ekonomski i socijalni tink-tenk koji deluje u partnerstvu sa Srivastava grupom.

U svojoj strategiji širenja dezinfomacija, akteri kampanje služili su se i lažnim predstavljanjem, uključujući i preuzimanje identiteta medijskih organizacija kao što su EU Obzerver i Ekonomist ili prijavljivanjem godinama pokojnih osoba za lobističke skupove.

Grupa je osmislila i dentitete više desetina izmišljenih novinara i stvorila globalni mrežu fiktivnih medijskih grupa koje su jedna od druge preuzimale određene sadržaje i tako pojačavale njihov uticaj.

Saradnici EU DisinfoLab, koji su proveli više meseci istražujući indijsku kampanju dezinfomacija u Briselu, misle da treba uvesti odgovarajućei mere koje bi omogućile odbranu od tako razrađene, rasprostranjene i koordinisane akcije kao što su "Indijske hronike".

Regulatori bi, prema njihovoj oceni, trebalo u prvom redu da razmisle i o režimu sankcija za aktere koji zloupotrebljavaju međunarodne institucije, kao i da prouče načine da se suprotstave onima koji zloupotrebom pretraživača na internetu multipliciraju iste sadržaje da bi pojačali njihov efekat.

Evropska komisija je nedavno takođe najavila mogućnost uvođenja režima sankcija za strane aktere koji pokušavaju zlonamerno da se upliću u unutrašnje stvari EU. Prema tim planovima, EU bi trebalo da "stvori set instrumenata pomoću kojih bi se suprotstavila stranim operacijama mešanja i vršenja uticaja".

Evropska komesarka za vrednosti Vera Jurova zauzela je nedvosmislen stav o potrebi kaznenih mera za širenje dezinformacija u EU. "Ne smemo ostati pasivni, jer smo tokom godina videli rastući trend koordinisanih i dobro fokusiranih aktivnosti zloćudnih aktera iz inostranstva", rekla je Jurova.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: EU DisinfoLab