Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel upozorio je da neki strani činioci, državni i nedržavni, učestvujući u kampanjama dezinformisanja ugrožavaju borbu protiv pandemije i pokušavaju da podriju evropske demokratije. Širenje dezinformacija, naveo je Borel, mora imati svoju cenu.

"Tokom kovid-19 infodemije mogli smo da vidimo koliko štetni mogu da budu strano mešanje i dezinformacije po našu bezbednost, demokratiju i naša društva", napisao je Borel u svom novom blogu.

Nasuprot "legitimnoj javnoj diplomatiji", koju zemlje i politički lideri koriste kako bi objasnili svoje stavove i politike, Borel navodi da neki idu mnogo dalje od toga, predstavljajući svoj način rešavanja globalnih izazova kao jedini efikasan, usput pokušavajući da dikreditujuju druge.

"Neki strani akteri, bilo da su državni ili nedržavni, čak se uključuju u kampanje dezinformisanja, namerno šireći lažne ili obmanjujuće informacije. To rade da bi nas oslabili i ugrozili našu sposobnost da efikasno odgovorimo na krizu", napisao je Borel.

Šef evropske diplomatije navodi primer zapadnih proizvođača vakcina, koji su otvoreno ismevani u medijima pod kontrolom Rusije.

"Takvi narativi su očigledno usmereni na zemlje gde Rusija želi da proda svoju vakcinu, Sputnjik V. U aktuelnoj pandemiji, svaki pokušaj da se podstiču takve sumnje preti javnom zdravlju", upozorio je Borel.

Iako dezinfmoracije nisu novi izazov, Borel navodi da se sa mogućnostima koje pruža Internet sada šire brže nego ikad, dopirući do građana svakog dana.

"Neki državni akteri, kao što su Rusija i Kina, aktivno su uključeni u ove aktivnosti, pokušavajući da podriju i delegitimizuju naše demokrartske sisteme i vrednosti slobode, pluralizma i podele vlasti na kojima su sagrađeni", istakao je evropski zvaničnik.

Borel navodi da je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) bila pionir u nadgledanju proruskih dezinformacija, a da je danas fokusirana na tri regiona – Istok, južno susedstvo i Zapadni Balkan.

Ograničavanje rada novinara je neprihvatljivo

Tokom pandemije, dodaje Borel, autoritarni režimi su borbu protiv dezinformacija koritili kao izgovor za ograničavnje osnovnih prava i posebno slobode izražavanja i slobode medija.

"To ne možemo prihvatiti: sloboda govora i sloboda medija su važni stubovi naših demokratija i takođe se oslanjamo na nezavisno izveštavanje širom sveta. Ako je rad novinara ograničen, moramo da zauzmemo čvrst stav", naglasio je Borel.

EU će štititi te principe i efikasno odgovoriti na dezinformacije, naveo je Borel, dodajući da različite institucije EU i zemlje članice svakodnevno sarađuju i razvijaju sistem za brzo upozoravanje na dezinformacije.

"U svemu ovome, moramo koristiti odgovor celog društva, uključujući civilno društvo, medije, akademsku zajednicu i privatni sektor (pre svega onlajn platforme i oglašivače) da bi zaštitili naše demokratije od stranog mešanja", napisao je šef evropske diplomatije.

"Moramo da osiguramo da se akteri koji namerno remete i dele naša društva manipulativnim taktikama suoče sa odgovarajućim posledicama. Širenje dezinformacija mora imati svoju cenu", zaključio je Borel.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: European Commission