Nadzorno telo ruske vlade za telekomunikacije, Roskomnadzor sastavilo je prvih osam administrativnih protokola protiv Radija Slobodna Evropa zbog kršenja kontroverznog Zakona o stranim agentima.

Roskomnadzor je na svojoj internet stranici naveo da se prekršaji odnose na "nepostupanje medija koji obavlja funkciju stranog agenta po zakonskim propisima koji se odnose na označavanje informacija koje šire".

Protokoli se odnose na četiri servisa RSE na ruskom jeziku - na njen glavni servis za Rusiju, na Radio Liberty, i na digitalnu mrežu i televizijski kanal Current Time.   

Protokoli se odnose i na dve regionalne veb stranice koje objavljuju lokalne vesti i informacije za publiku u Sibiru i u oblasti Volga-Urala -
Siberia.Reality i Idel.Reality, preneo je Radio Slobodna Evropa.

"Sastavljeni protokoli biće poslati sudiji za prekršaje u roku od tri radna dana kako bi doneo odluke o izricanju administrativnih kazni", objavio je 12. januara Roskomnadzor.

Zakon o "stranim agentima", koji je usvojen 2012. godine, zahteva od organizacija da prijave svoje aktivnosti i suoče se s finansijskim revizijama.

Subjekti označeni kao strani agenti moraju, pod pretnjom visokih kazni ili zabrane, da ispune određene administrativne obaveze, dužni su da se registruju i da podnose izveštaj, kao i da svoj "status" navode u svim svojim publikacijama.

Nadležnost zakona je kasnije proširena na pojedince, kao što su novinari i blogeri.

Zakon navodi i da pojedinci, uključujući strane novinare, koji su uključeni u ruska politička zbivanja ili prikupljaju materijale i podatke koji se odnose na ruska obrambena ili nacionalno-bezbednosna pitanja, moraju da budu na spisku stranih agenata.

Kritičari tvrde da se zakon proizvoljno primenjuje na ruske organizacije civilnog društva, branitelje ljudskih prava i političke aktiviste.

Donji dom ruskog parlamenta, Državna Duma, krajem decembra 2020. godine usvojio je izmene zakona kojima su dodatno pooštreni postojeći propisi o pojedincima i organizacijama označenim kao "strani agenti".

Pojedinci ili grupe koji dobijaju materijalnu ili finansijsku pomoć iz inostranstva ili od neke organizacije koja se već smatra "stranim agentom", tako sada mogu da budu takođe označeni kao strani agenti bez prethodne sudske odluke. Kao "strani agenti" mogu biti označeni i kandidati na izborima.

Amandmani koje je predložila grupa ruskih poslanika i senatora imaju za cilj da "zaštite suverenitet Rusije" i "spreče svako mešanje u njena unutrašnja pitanja", saopštila je Duma.

Izvor: EURACTIV.rs, Beta

Foto: Beta/AP