Vlada Slovenije je ipak odobrila finansiranje državne novinske agencije STA, na šta je po zakonu dužna, ali u manjoj meri nego ranije i tek posle niza intervencija i izraza podrške iz zemlje i sveta toj agenciji kako bi mogla da nastavi rad.

Agencija HINA je prenela da je Vlada tu odluku donela 14. januara pošto joj je na njen dopis Evropskoj uniji, o dopustivosti subvencionisanja nacionalnih novinskih agencija iz budžeta, odgovoreno da to nije sporno ako godišnji iznos ne prelazi dva miliona evra, i ako se novac daje u okviru pomoći agencijama u njihovoj ulozi društveno korisnih javnih informativnih servisa.

Portparol Evropske komisije izjavio je u ponedeljak da javni mediji imaju "posebnu ulogu u EU", upozorivši sve zemlje članice da se uzdrže od vršenja pritiska na medije, preneo je EURAKTIV.com.

Slovenačka novinska agencija finansira se prosečno godišnje s oko dva miliona evra iz državnih sredstava, na osnovu ugovora, dok ona još toliko novca osigurava preko tržišne aktivnosti.

HINA je saznala da je Vlada za sada odobrila samo plaćanje svojih obveza za dva poslednja meseca prošle godine, što je do sada odbijala.

Odbijanje je opravdavala tvrdnjom da uprava agencije odbija da Vladi preda neke poslovne podatke, što novinari i urednici STA smatraju izgovorom Vlade da bi uticala na sadržaj i nezavisnost novinarskog i uredničkog  posla, a taj stav su podržala novinarska udruženja i sindikati.

"Slovenačka tiskovna agencija" (STA) mesecima je bezuspešno pokušavala da pokrene pregovore o sklapanju redovnog godišnjeg ugovora za ovu godinu, pa je stabilnost njenog rada i održivost finansiranja i dalje neizvesna.

HINA saznaje iz STA da joj, uprkos odluci Vlade, neophodna sredstva iz prošle godine još nisu doznačena na račun, te da su i ranije upozoravali na upitnost opstanka agencije i održivost njenog rada ako se ne sklopi novi ugovor s Vladom za 2021.

To vlada premijera Janeza Janše za sada odbija, premda je to ranije bila razumljiva i uobičajena praksa koju nije osporavala nijedna pređašnja vlada.

Novinari i urednici u agenciji STA dobili su tokom spora s Vladom koji traje nekoliko meseci, više izraza i izjava solidarnosti iz međunarodnih novinarskih organizacija i evropskih tela, među kojima i od Evropske asocijacije novinskih agencija EANA.

Slovenački mediji prenose da je odluka Vlade da se agenciji STA odobri manji deo sredstava potrebnih za njen rad, izazvala trzavice u samoj Vladi i "neraspoloženje" ministara najveće vladine stranke, Slovenačke demokratske stranke (SDS) koju predvodi premijer Janša.

Izgleda da su za odobravanje sredstava najviše uticali glasovi ministara Stranke modernog centra (SMC) čiji se predsednik i ministar privrede Zdravko Počivalšek pohvalio na Tviteru: "Uspelo nam je da rešimo trenutni zaplet o finansiranju agencije STA, pa će novinari dobiti svoja sredstva za obavljanje javne službe. No, svi upleteni u spor moraju se ubuduće potruditi da do ovakvih problema više ne dolazi i da se ugovorni odnosi agencije STA i Vlade urede na odgovarajući način".

Izvor: Beta, EURACTIV.com

Foto: European Commission