Grupacija PPF najbogatijeg Čeha, Petra Kelnera, odbacila je 28. januara da planovi njenog Telenora u Srbiji za saradnju sa srpskim Telekomom imaju za cilj gušenje slobode medija u Srbiji a takve optužbe označene su kao klevete.

"Širenje kleveta kao način konkurentske borbe odbijamo iz principa. Telenor ne pregovara ni o kakvom sporazumu koji bi kao posledicu imao ograničenja medija u Srbiji. Nije istina da Telenor planira da preuzme infrastrukturu srpskog Telekoma a sigurno nije istina da njegovi poslovni planovi treba da ugroze slobodu medija u Srbiji", reagovala je 28. januara za češku novinsku agenciju ČTK portparolka PPF Klara Zavadilova.

Češki mediji javljaju o optužbama u Srbiji da plan saradnje Telenora u vlasništvu Kelnera i Telekoma kao srpske državne kompanije u stvari ima za cilj da smanji udeo SBB na tržištu kablovskih televizija i tako ga spreči da finansira televizije N1 i Nova S koje su u Srbiji zajedno sa dnevnim listom Danas poslednji glasovi koji kritikuju vlasti i predsednika Aleksandra Vučića.

Telenor je, kako prenose i češki mediji, optužbe odbio s tim da uvek nastoji da proširi ponudu i da će uvek postupati u skladu sa srpskim zakonima.

Češki on-lajn list Aktualne.cz podseća međutim na aferu iz decembra, kada je u javnost procurelo da je češki tajkun Kelner putovao na sastanak sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom. Prema saznanjima slovenačkog portala Necenzurirano.si, sa Janšom je razgovarao o medijima čiji je Kelner vlasnik u Sloveniji a koja često kritikuju vladu, a sami novinari bili su meta Janšinih napada.

Medijske aktivnosti Kelnerove PPF izvale su bojazni i 2020. godine, kada je preuzeo CME, inače vlasnika češke privatne televizije sa nacionalnom frekvencijom TV Nova i ukupno preko 30 tv stanica sa preko 45 miliona gledalaca u postkomunističkoj Evropi.

Reporteri bez granica, Evropski centar za medije i slobodu štampe, Evropska federacija novinara, Međunarodni medijski institut uputili su krajem oktobra 2020. otvoreno pismo Kelneru i njegovoj PPF u kojem su zatražili da se javno obaveže da će poštovati slobodu govora i nezavisnost redakcija u medijima koje je kupio bez obzira na političke ili ekonomske pritiske.

Bojazni novinarskih organizacija a i čeških analitičara izazvala je između ostalog i izjava jednog direktora u PPF, Vladimira Mlinarža da, kako je kazao u intervjuu češkom javnom tv servisu ČT24, svako ko kupi imovinu, uključujući tu i medije i plati za to veliki novac ima pravo da sam njome raspolaže.

U otvorenom pismu novinarskih organizacija zatraženo je i da se novi vlasnici češke tv Nova i nekoliko desetina tv stanica u regionu, u kome su nezavisni mediji u poslednje vreme pod pojačanim pritiskom, obavežu da bez obzira na druga ulaganja PPF omoguće redakcijama slobodu kritike kineskih političara ili stranih ulaganja u svojim zemljama.

Kina je pomenuta poimence jer je Kelnerov projekt plaćanja robe na rate, Houm Kredit, koji posluje i na kineskom tržištu, prema saznanjima čeških medija, preko jedne PR agencije koju je Houm Kredit plaćao pokušavao da utiče na češko društvo u kampanji ulepšavanja imidža Kine.

Medijske organizacije upozorile su da će i dalje pomno pratiti i kontrolisati slobodu i nezavisnost medija u vlasništvu PPF.

"PPF je kupila CME sa namerom da dalje razvija mrežu komercijalnih televizija koje donose profit. Želi da nudi gledaocima kvalitetnu televiziju, ne samo zabavu već i originalnu domaću produkciju. Naravno, i informativni program zasnovan na novinarskoj profesionalnosti, redakcijskoj nezavisnosti i atraktivnosti sadržaja", odgovorila je na otvoreno pismo Kelnerova grupacija PPF.

Izvor: Beta

Foto: Beta