Sajt Vikipedija predstavio je "univerzalni kodeks ponašanja" čiji je cilj suzbijanje dezinformacija, zloupotrebe i manipulacije na poznatoj onlajn enciklopediji. Svi koji učestvuju u projektima fondacije Vikimedije treba da izbegavaju pristrasnost i predrasude i da teže tačnosti i proverljivosti svog rada.

Novi kodeks ponašanja prenela je fondacija Vikimedija, koja upravlja Vikipedijom, a u tekstu se proširuje postojeća politika u borbi protiv "nepoželjnog ponašanja".

Primenom Kodeksa ponašanja sprečavaće se pokušaji iskrivljavanja i manipulacije sadržajem na Vikipediji, najvećoj onlajn enciklopediji kojom uglavnom upravljaju dobrovoljci.

"Naš novi univerzalni kodeks ponašanja napravljen je za novo doba interneta jer želimo da naše zajednice saradnika budu pozitivno, sigurno i zdravo okruženje za sve", rekla je predstavnica fondacije Vikimedija Ketrin Maher.

Prema njenim rečima, novi kodeks ponašanja biće obavezujući dokument za sve koji učestvuju u radu Vikipedije.

Tekst kodeksa je napisan uz pomoć 1.500 dobrovoljnih radnika Vikipedije sa pet kontinenata i na 30 jezika. Uključuje jasne definicije nepoželjnog ponašanja koje obuhvata uznemiravanje, zloupotrebu moći, privilegija ili uticaja i "vandalizam" nad sadržajem.

Uznemiravanje je svako ponašanje čija je primarna namena zastrašivanje, vređanje ili uznemiravanje osobe, a podrazumeva uvrede, seksualno uznemiravanje, pretnje, objavljivanje ličnih podataka, podsticanje na naslije i namerno ometanje onlajn komunikacije (trolovanje).

Cilj je sprečavanje bilo kakve zloupotrebe moći i uticaja sa namerom zastrašivanja, kao i namerno pisanje lažnih ili netačnih sadržaja.

Zabranjeno je i namerno unošenje pristrasnog, netačnog i neprikladnog sadržaja, uključujući proizvoljno i nemotivisano uklanjanje sadržaja bez prethodne diskusije i objašnjenja, sistematsko manipulisanje sadržajem u korist određenih interpretacija činjenica ili stavova i govor mržnje i diskrimantorni jezik.

Usvajanje kodeksa dolazi usred sve većeg pritiska na internet platforme da kontrolišu kampanje manipulacije i dezinformacija, koje se mogu koristiti u političke ciljeve ili za promociju stvaranja podela ili nasilja.

Vikipedija je nedavno proslavila 20. godišnjicu. Sadrži više od 6,2 miliona članaka samo na engleskom jeziku, a pristupa joj se sa oko 1,5 milijardi uređaja iz celog sveta.

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: Wikipedia logo