Zaposleni na evropskoj televiziji Juronjuz čije je sedište u Lionu stupili su u jednodnevni štrajk zbog najavljenog ukidanja radnih mesta. Pedesetak zaposlenih okupilo se 9. februara ispred sedišta Juronjuza na poziv više sindikata kako bi "protestovali zbog smanjenja radnih mesta i budžeta".

"Ovo je prvi međusindikalni štrajk u kompaniji i veliki je odziv iz svih servisa", izjavila je agenciji Frans pres predstavnica Nacionalnog sindikata novinara (SNJ) Kristel Petrongari.

Predsednik Upravnog odbora Mišel Peters predstavio je sredinom novembra plan za preraspodelu zaposlenih zbog smanjenih prihoda od oglašavanja usled pandemije korona virusa.

"Očekuje se da će oko 30 do 40 ljudi napustiti kompaniju" kada se završe zakonske procedure, rekao je 9. februara jedan portparol Juronjuza, a prenela agencija AFP.

Prema njegovim rečima, televizija "trenutno ima oko 500 stalno zaposlenih", a otvaraju se nova radna mesta za razvoj digitalne tehnologije i nude se zaposlenima čija su radna mesta ugrožena.

Petrongari je osudila "čisto ekonomski plan". Od početka pregovora menadžmenta i sindikata "nije prihvaćen nijedan predlog sindikata. Ne želimo otpuštanja ili makar u veoma ograničenom broju", rekla je ona.

"U Juronjuzu nemamo kulturu štrajkova, ali situacija je alarmantna. Od nas se traži da više radimo sa mnogo manje" zaposlenih, rekla je Sesil Marion, predstavnica drugog sindikata CGT.

Sindikat SNJ Juronjuza je takođe zabrinut zbog "nestanka servisa na turskom, jednog od retkih slobodnih turkofonih medija". Taj servis nije obuhvaćen planom smanjenja radnih mesta, ali je ugrožen zbog izostanka finansiranja.

Prema navodima tog sindikata, servis na italijanskom jeziku treba da u potpunosti pređe u digitalnu formu.

Juronjuz (Euronews) koji je 1993. godine pokrenulo 20-ak evropskih televizija, sada je u vlasništvu egipatskog magnata Nagiba Savirisa čiji je MGN holding u aprilu 2020. godine povećao udeo na 88% zahvaljujući povlačenju američkog informativnog kanala NBC njuz (grupa Comcast).

Izvor: Beta

Foto: Euronews