Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su EU da pojača napore na regulisanju društvenih medija, istovremeno štiteći slobodu govora i izbegavajući cenzuru.

Evroposlanici su razgovarali o pitanjima slobode govora, osnovnih prava, stanju u oblasti slobode medija u EU i onlajn kampanjama dezinformisanja.

EU trenutno radi na Zakonu o digitalnim uslugama i Zakonu o digitalnim tržištima, koji će uključiti propise za platforme društvenih medija i rešenja za suzbijanje štetnog ili nelegalnog sadržaja onlajn, kao što su dezinformacije.

Poslanici su pohvalili te napore da se onlajn svet reguliše zakonima, a ne smernicima platformi, ali su istakli da se moraju štititi sloboda izražavanja i osnovna prava, uz izbegavanje cenzure.

Evroposlanica iz Estonije Marina Kaljurand, iz Progresivne alijanse socijalista i demokrata, ocenila je da trenutne mere protiv dezinformacaja i govora mržnje nisu dovoljne da se "suprotstavi napadu na demokratiju".

"Posle nereda u Kapitol hilu, svima nama je jasna koja je krajnja cena dozvoljavanja neproverenog širenja dezinformacija i mržnje onlajn", rekla je Kaljurand.

Pohvalivši predložene zakone, dodala je da je EU postavila primer Opštom uredbom o zaštiti podataka (GDPR), ali da je sada potrebno ići dalje.

"Ovo je naša šansa da predvodimo put i nadam se da to možemo da radimo zajedno sa našim saveznicima u SAD i šire", rekla je.

Italijanska poslanica Analisa Tardino, iz grupe Identitet i demokratija, naglasila je da je potrebno imati jasna pravila za internet gigante, čije "politike imaju uticaj na stvarni svet" i koji su izgleda ti koji odlučuju koje su poruke prihvatljive a koje ne.

"EU mora da zaštiti slobodnu i demokratsku debatu na društvenim medijima", rekla je Tardino, dodajući da odluke o tome šta će biti objavljeno u digitalnom svetu ne treba da se donose na bazi smernica koje prave platforme, nego na osnovu zakona koji definišu jasne procedure i pravila.

Nemačka poslanica Aleksandra Geze, iz grupe Zeleni/Evropski slobodni savez, ukazala je na problem zaštite ličnih podataka, istakavši da ne treba od velikih kompanija tražiti da ga rešava arbitrarnom cenzurom štetnog sadržaja, jer to "nije opcija za demokratiju".

Prema njenom mišljenju rešenje je zabrana poslovnog modela zasnovanog na nadzoru, počev od zabrane ciljanog oglašavanja.

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova rekaje da je cilj predloženog Zakona o digitalnim uslugama da se poveća odgovornost onlajn paltformi i da se pojasne pravila o uklanjanju ilegalnog sadržaja, uključujući govor mržnje i podsticanje na nasilje.

"Treba da uvedemo red u digitalno izražavanje demokratije i da okončamo digitalni Divlji Zapad", rekla je Jurova, obećavši da će predložiti pravila za onlajn političku propagandu.

"Očekujemo da onlajn platforme urade svoj deo u ovoj zajedničkoj borbi, ali je na demokratskim institucijama, našim zakonima i sudovima da odrede pravila igre, definišu šta je nelegalno a šta ne, šta mora da bude uklonjeno a šta ne bi trebalo", rekla je Ana Paula Zakaris, ministarka za evropske poslove Portugala koji trenutno predsedava EU.

Poslanica Magdalena Adamovič iz Poljske, gde mnogi nezavisni mediji protestuju zbog najave novog poreza na reklame, pozvala je celu evropsku zajednicu da pokaže solidarnost sa poljskim slobodnim medijima jer "ako to može da se desi u Poljskoj, može da se desi i vama".

Poslanici su izrazili zabrinutost i zbog ugrožavanja slobode izražavanja.

Belgijski poslanik Gert Buržoa, iz grupe Evropski konzervativci i reformisti, upozorio je da će platforme morati da sve notifikacije provlače kroz svoj algoritam i da će posledica biti "preterano politički korektna cenzura".

"Sloboda izražavanja mora biti naša polazna tačka", a ograničavanje slobode govora izuzetak. "Postoje zemlje u kojma je cenzura zabranjena ustavom. Neka to bude slučaj i sa EU", rekao je Buržoa.

Potrebu zaštite slobode izražavanja i mišljenja istakla je i francuska poslanica En-Sofi Peltje.

"Na internetu, sloboda jedne grupe ljudi ne treba da bude zaustavljena tamo gde odlučuju šefovi velikih platformi. Ne možemo da dozvolimo da se sadržaj cenzuriše bez odluke sudije... cenzura nikada nije odgovor", rekla je ona.

Izvor: Evropski parlament

Foto: Evropski parlament