Evroposlanici iz grupe socijalista i demokrata (S&D) pozvali su Evropsku komisiju da obezbedi bolju zaštitu slobode štampe i umetnosti.

Predstavnica za kulturu u S&D Petra Kamerevert (Kammerevert) i poslanici Domenek Ruis Devesa (Domenec Ruiz), Klara Dobrev i Elena Jonćeva istakli su u zajedničkom saopštenju da su medijske i umetničke slobode temelj zdravog društva i funkcionisanja demokratije, pri čemu je u ovom slučaju naglasak na funkcionisanju.

U saopštenju objavljenom posle onlajn skupa "Napad na medijske i umetničke slobode. Evropa mora odmah da reaguje!" dalje piše da su, nažalost, napadi na medije ponovo intenzivirani u poslednjih godinu dana, za vreme pandemije.

"Bez obzira da li je reč o otvorenim napadima na ulici ili indirektnim, kroz strukturne promene ili poresku politiku, sloboda medija je u opasnosti širom Evrope i mi pod hitno moramo da nađemo efikasne načine da bolje zaštitimo nezavisnu štampu", naveli su evroposlanici.

Poslanici su istakli da se ti napadi ne dešavaju samo u jednom delu EU, već da su "kvazi-univerzalni fenomen". Kako su dodali, napadi se veoma razlikuju po stepenu intenziteta i "vidimo kako su osnovne slobode godinama uklanjane od strane vlada, kao što je slučaj u Mađarskoj ili Poljskoj".

Međutim, kako se dodaje, nisu mediji jedini koji treba da budu u mogućnosti da izveštavaju bez ograničenja - i kreativci i umetnici treba da budu u mogućnosti da izražavaju i izvode svoju umetnost bez straha od odmazde ili očekivane autocenzure.

"Ovo se tim više odnosi na umetnost koja je usmerena protiv vlada i njihovog delovanja. Umetnička sloboda je oblik slobode izražavanja i njene se granice, kao takve, moraju široko tumačiti. Zato umetnički izrazi poput satire zaslužuju posebnu pažnju", navodi se.

Evroposlanici kažu da na tim pitanjima rade i sa drugim odborima EP i traže od Evropske komisije da uradi više.

"Već smo predložili Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) da u budžetu za 2022. posebno uzmu u obzir zaštitu umetnika. Moramo jasnije da povežemo umetničku slobodu sa mehanizmom vladavine prava", piše u saopštenju evroposlanika.

Oni kažu i da je možda došlo vreme za veće finansiranje na nivou EU radi podrške umetnika, institucija i civilnog društva koje sputava i ometa politička klima.

"Znamo činjenice, sada je vreme da se deluje", ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, sada je na Evropskoj komisiji da ispuni obećano i sačini sveobuhvatan Akcioni plan za demokratiju i bude "čuvar" Ugovora (EU) u kojima jasno piše da je sloboda govora nepovrediva.

"Moramo da iskoristimo sve raspoložive alate da zaštitimo Evropu od pandemije cenzure i napada na medije i umestnost", zaključuje se u zajedničkom saopštenju poslanika iz grupe S&D u Evropskom parlamentu.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta