Australijski parlament usvojio je 25. februara zakon kojim se obavezuju velike tehnološke kompanije, među kojima su Gugl i Fejsbuk, da plaćaju medijima za prenošenje vesti.

Vlada je navela da se ovim zakonom "garantuje da medijske kuće dobijaju pravednu nadoknadu za sadržaje koje proizvode, što će doprineti da oživi novinarstvo u javnom interesu u Australiji".

Zakonom se otvara put da ta dva tehnološka giganta investiraju desetine miliona dolara u sporazume o prenošenju medijskih sadržaja.

To bi moglao da se pokaže kao model za rešavanje sporova između tehnoloških giganata i regulatornih tela u svetu oko ujednačenja odnosa između tradicionalnih medija koji su u velikim finansijskim teškoćama, i velikih tehnoloških kompanija koje dominiraju internetom i uzimaju ogroman deo prihoda od reklamiranja.

Kompanija Gugl će od sada plaćati za sadržaje vesti koji se pojavljuju na njegovom novom proizvodu "Gugl njuz šoukejs" (Google News Showcase), a Fejsbuk treba da plati onima koji se pojavljuju na njegovom proizvodu Fejsbuk njuz (News) koji treba da bude pokrenut u Australiji kasnije ove godine.

Fejsbuk je prvo, kao odgovor na nacrt zakona, blokirao objavljivanje linkova sa informativnim člancima iz lokalnih ili međunarodnih medija ali onda je odustao od tog pristupa i postigao dogovor sa australijskim vlastima.

Grupa Marka Zakerberga, vlasnika Fejsbuka, Instagrama i Vocapa (WhatsApp) najavila je da će investirati "najmanje" milijardu dolara u sadržaje vesti tokom naredne tri godine.

Gugl je proteklih nedelja već sklopio sporazume sa velikim medijskim kompanijama u Australiji, uključujući Njuz korp (News Corp) Ruperta Mardoka i Seven vest medija (Seven West Media).

"Svrha zakona je da se reši pitanje tržišne moći koju Gugl i Fejsbuk očigledno imaju. Guglu i Fejsbuku su potrebni mediji, ali im nije potrebna nijedna određena medijska kompanija, što znači da medijske kompanije ne mogu da sklapaju komercijalne ugovore", rekao je šef australijske Komisije za konkurenciju i potrošače Rod Sims.

Medijsko udruženje Kantri pres Australija (Country Press Australia), koje predstavlja 161 regionalni list iz cele zemlje, izrazilo je zabrinotost da će manji izdavači izvan velikih gradova ostati izostavljeni.

Sims, međutim, ne vidi razlog za sumnju da će celokupno novinarstvo imati koristi od ovog zakona, ali da će biti potrebno vreme dok tehnološki giganti potignu dogovore sa medijima.

U slučaju da giganti i mediji ne budu mogle da se dogovore, spor će biti rešen arbitražom.

Izvor: Beta/AFP, AP

Foto: Beta/AP