Evropska komisija pokrenula je Evropski forum medija dijalogom o bezbednosti novinara koji su sve češće meta pretnji i napada, uključujući na internetu.

Onlajn Evropski forum medija o bezbednosti novinara predstavlja glavni korak u pripremi preporuka Evropske komisije članicama za obezbeđenje zaštite novinara (onlajn i oflajn) i borbi protiv napada na rodnoj ili manjinskoj osnovi u EU. Te preporuke biće usvojene kasnije ove godine.

Forum i preporuke su deo širokog seta inicijativa čiji je cilj da se odgovori na pretnje slobodi medija i pluralizmu u EU.

Na trodnevnom dijalogu o zaštiti novinara u EU (23-25. marta) učestvuju brojne zainteresovane strane, uključujući novinare i njihova udruženja, medijske kompanije, predstavnike Evropskog parlamenta, članica EU, regulatornih tela i međunarodnih partnera.

"Sloboda medija se ne podrazumeva, moramo da je branimo aktivno, posebno s obzirom na povećanu opasnost od onlajn napada u digitalnoj eri", rekao je na skupu evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton.

"Moramo da osiguramo da novinari mogu da imaju ključnu ulogu u našim demokratijama garantujući im potpuno bezbedan rad", dodao je Breton na početku dijaloga.

Skup je otvorila potpredsednica EK za vrednosti i transparentnost Vera Jurova koja je istakla da povećanje broja pretnji i napada na novinare znači i pretnje i napade protiv demokratije.

"Prvi put Komisija radi na inicijativi za bezbednost novinara koja treba da donese značajana unapređenja na terenu", istakla je Jurova.

U dokumentu pripremljenom za dijalog pobrojane su i potencijalne akcije na nacionalnom nivou za unapređenje situacije.

Kako se navodi, članice EU treba da obezbede da javne vlasti i tela kreiraju poštene i nediskriminatorne uslove za novinare da učestvuju na konferencijama za štampu i imaju pristup dokumentima i drugim izvorima informacija u digitalnom obliku, kao i da im se lako ne uskraćuju akreditacije.

Preporučuje se da članice ne uvode stroge formalne uslove u vezi sa dokumentima za koje se smatra da potvrđuju profesionalni status novinara.

Takođe članice EU treba da prepoznaju i osiguraju posebnu ulogu novinara tokom javnih događaja i demonstracija i pobrinu se da njihovi izvršni organi postave službenike za vezu odgovorne za komunikaciju novinara i policije tokom protesta.

Među potencijalnim merama je i da članice obezbede da njihovi organi reda sprovode namenske obuke policajaca kako bi stekli veštine da bolje zaštite novinare, posebno za vreme događaja kod kojih postoji rizik od nasilja.

Članice treba da rade na jačanju svojih šema socijalnog osiguranja kako bi obezbedile zaštitu novinara u slučaju nezaposlenosti, bolesti i profesionalnh rizika i da prošire te šeme na frilensere i samozaposlene novinare, navodi se.

Itvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta