Slovenački premijer Janes Janša je u Evropskom parlamentu ciljanom provokacijom izbegao raspravu o medijskim slobodama u Sloveniji, a takvo ponašanje pojačalo je nervozu u Briselu vezanu za predstojeće slovenačko predsedavanje EU, piše 29. marta nemački dnevnik Zidojče cajtung.

Minhenski dnevnik piše da je Janšu, "pristalicu Viktora Orbana i Donalda Trampa, vatrenog antikomunistu i teoretičara zavere", pododbor Evropskog parlamenta za demokratiju, vladavinu prava i osnovna prava pozvao na onlajn raspravu o stanju slobode medija u njegovoj zemlji.

To su, piše list, redovna slušanja kojima su se ranije odazivali i drugi premijeri, ali se Janša samo "uključio, insistirao na kratkoročnoj izmeni dnevnog reda, nije pristao ni na kakve kompromise, izazvao skandal, a zatim su se on i njegov ministar kulture ođavili". Evropski "poslanici su prvo bili zapanjeni, a potom besni"", piše dnevnik.

Zidojče cajtung navodi da je Janša u raspravi insistirao da se prikaže video spot koji je navodno dobio nekoliko sati ranije, i da su sva ubeđivanja da on prethodno iznese svoj stav "bila bezuspeša, a verovatno nije ni trebalo da imaju uspeha". "Janša je insistirao na pripremljenom videu, govorio o cenzuri i - zbrisao", a zatim tvitovao video o navodnim napadima levičara na desno orijentisane novinare.

"Nekoliko dana pre toga Janša je na internet postavio video naslovljen 'Pravna država na slovenački način' kojim je očigledno hteo da dokaže da postkomunističke klike strateški potkopavaju društvo i politiku", piše Zidojče cajtung.

Nemački dnevnik podseća da su se mediji u Sloveniji nalazili u teškom položaju i pre nego što je Janša treći put u poslednjih 20 godina došao na mesto premijera sa svojom koalicijom desnog centra.

"Već godinama postoje izveštaji o uticaju mađarskih oligarha na slovenačko medijsko tržište. Janša i njegova partija SDS grade sopstvenu konzervativnu imperiju oko televizije 24 Nova TV i brojnih regionalnih listova. Kao poslednji čin usledio je pritisak na državnu novinsku agenciju STA i na javnu televiziju RTV", navodi se.

Prema pisanju dnevnika, Janša medije u Sloveniji vidi kao deo "postkomunističke levičarske instrumentalizovane propadne mašinerije", novinsku agenciju STA naziva "nacionalnom sramotom" i traži krivičnu istragu protiv njenog direktora, a i televizija RTV se nalazi pod finansijskim i političkim pritiskom i od 1. aprila treba da dobije novog direktora koji je "Janši po volji".

Slovenački mediji, prenosi Zidojče cajtung, pišu i o osnivanju alternativne novinske agencije, Nacionalne novinske agencije (NTA), uz pomoć finansijera iz okruženja Janšine partije SDS.

List prenosi ocenu novinara Blaža Zgage, da u Sloveniji posle "kolapsa STA državnim novcem treba da bude izgrađena nova agencija" i da je "direktni cilj kontrole nad informacijama i medijskim kućama kontrola nad celom zemljom".

"A šef te agencije, nedavno se, prema Zgaginim rečima, u intervjuu sa jednim kanadskim aktivistom alternativne desnice predstavio kao glavni urednik fašističkog medija", piše nemački dnevnik.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/STA/Daniel Novakovic