Medijska grupa Juronjuz (Euronews) Srbija počela je da emituje signal preko Pej TV (Pay TV) platformi, što predstavlja poslednju fazu pre početka emitovanja programa te televizije krajem maja.

Juronjuz Srbija je brendirana afilijacija medijske mreže Juronjuz, a emitovaće lokalne, regionalne, nacionalne i međunarodne vesti na TV i digitalnim platformama, u produkciji sopstvenog tima novinara i dopisnika, saopšteno je 9. maja.

"To je deo šire Juronjuz mreže koja emituje globalne vesti na više jezika, iz evropske perspektive, za više od 400 miliona domova, u 160 zemalja", navodi se u saopštenju.

Ističe se da će pokretanjem tog kanala srpski gledaoci dobiti mogućnost da saznaju vesti od informativnog kanala koji je posvećen objektivnom, nepristrasnom i preciznom novinarstvu, "koje Juronjuz porodica i njeni mediji promovišu svuda gde su prisutni".

Generalni direktor Juronjuza Majkl Piters izjavio je da je veoma ponosan na "mali tim u Srbiji koji je neumorno radio u saradnji sa kolegama na pravljenju televizije koja će ponuditi prepoznatljive i nezavisne sadržaje publici na srpskom govornom području".

"Otkako je projekat najavljen u julu 2019, oformili smo fantastičan tim novinara koji su došli iz veoma različitih medija i koji svi dele strast prema informativnom novinarstvu i nezavisnom izveštavanju. Uveren sam da će novinari 'Juronjuz Srbija' poštovati visoke novinarske standarde i vrednosti za koje se 'Juronjuz' oduvek zalagao", rekao je Piters.

Glavni urednik "Juronjuz Srbija" Bojan Brkić rekao je da je velika čast voditi tim profesionalaca koji će doneti novu, evropsku perspektivu svakodnevnim događajima.

"Bićemo posvećeni vrednostima 'Juronjuza' i naš rad će biti u skladu s najvažnijim principima novinarstva, dok objektivno i nepristrasno budemo izveštavali o unutrašnjim i međunarodnim pitanjima. Nadam se da će publika prepoznati naše napore i pratiti nas na našem putu stvaranja informativnog kanala od poverenja u Srbiji", naglasio je Brkić.

U strateškom poduhvatu da postane prvi "globalni medij na svetu", Juronjuz je od novembra 2018. potpisao pet ugovora s medijskim i telekomunikacionim grupama o "brendiranim afilijacijama", s namerom da izgradi pouzdan nezavisni informativni kanal u svakoj zemlji, dodaje se u saopštenju.

Juronjuz je međunarodni informativni kanal koji se emituje u 160 zemalja sveta i distribuira u skoro 400 miliona domova - uključujući 73% domaćinstava u Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji.

"Svakog meseca, Juronjuz gleda više od 140 miliona ljudi, na TV i digitalnim platformama, prema podacima Globalnog veb indeksa za 2020. godinu", ističe se u saopštenju.

Brnabić: Dolazak Juronjuza pokazuje veru u evropsku budućnost Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić se na svečanom događaju u Centru "Sava" zahvalila generalnom direktoru Juronjuza Pitersu zbog toga što su odlučili da pokrenu ogranak u Srbiji, čime je, kako je rekla, pokazano "ogromno poverenje, ali i vera u evropsku budućnost ove zemlje".

"Članstvo u EU je najvažniji spoljnopolitički cilj Srbije. Dolazak Juronjuza, vodećeg evropskog informativnog kanala je zaista odlična prilika da Srbiju predstavimo drugim evropskim zemljama", navela je Brnabić.

Ona je ocenila da dolaskom Juronjuza Srbija dobija "još jedan veliki i kredibilan kanal", što znači više medijskog pluralizma, ali i "manje senzacionalizma, a više proverenih, tačnih i potpunih informacija".

"Kao predsednica Vlade želim da kažem da ćemo uvek i u svakom trenutku biti otvoreni za svaku kritiku, svaku informaciju koja može da poboljša i unapredi naš rad i da je ono što ćemo ceniti više nego išta upravo ta objektivnost, nepristrasnost, kredibilna i proverena informacija u vreme kada je sve teže osloniti se na kredibilne i proverene informacije", poručila je premijerka.

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić kazao je da je "velika čast" što je Juronjuz izabrao njih kao partnera, što istovremeno predstavlja i "profesionalnu obavezu".

On je naveo da će Juronjuz Srbija biti prikazivan na svim Telekomovim platformama u Srbiji i regionu, ali i u svetu na Telekomovoj platformi za dijasporu.

"Sve naše kanale odlikuje visok profesionalizam, visok kvalitet i visoka gledanost. Zato je za nas od velikog značaja što je Juronjuz došao u Srbiju, jer je taj medij jedan od najjačih i najkvalitetnijih informativnih kanala u svetu, a definitivno najjači u Evropi", zaključio je on.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Euronews Srbija/E-Stock/Dušan Milenković