Vesti u vezi s Evropskom unijom su dobile samo 2,3% vremena na francuskim televizijama tokom 2020. godine, a većina je bila o pandemiji kovida-19, pokazuje istraživanje Fondacije Žan Žores.

Od januara do oktobra 2020. objavljena je ukupno 471 vest o EU, od toga 227 na francusko-nemačkom kanalu Arte, 90 na televiziji Frans 2, a 61 na TF1.

Svi kanali su manje izveštvali o evropskim temama u odnosu na ranije godine, pokazuje istraživanje koje je Fondacija Žan Žores sprovela u partnerstvu s Francuskim audiovizuelnim institutom (INA), prenosi francuski portal EURACTIV. Od 2015. do 2020. teme u vezi s EU su zauzimale 3,6% televizijskog vremena.

Primentno je da je bilo znatno više vesti posvećenih EU tokom izbornih perioda, kao što je bilo u vreme izbora za Evropski parlament 2014. i 2019, kada su teme o EU dobijale više od 4% vremena.

Pandemija i Bregzit

Istraživanje je pokazalo da su u prvoj polovini 2020. pandemija (58%) i Bregzit (26%) najčešće bili tema televizijskih vesti koje se tiču EU.

Iako su televizije izveštavale o posledicama pandemije, autori studije su bili iznenađeni velikim "izostankom" vesti o strategiji EU za vakcinaciju, uključujući nabavku cepiva.

"U prva tri tromesečja 2020. o vakcinaciji protiv kovida-19 u EU emitovano je samo devet priča. Drugim rečima, televizijski kanali jednostavno nisu izveštavali o fazi pregovora između EU i laboratorija, niti o prvim saopštenjima Evropske komisije o nabavci vakcina", istakli su autori istraživanja.

Autori su rekli i da će nastaviti da skreću "pažnju donosiocima odluka i javnim servisima na poteškoće koje audiovizuelni mediji imaju da evropskim temama daju fer mesto u svojim informativnim programima".

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com