Kancelarija predsednika Češke Miloša Zemana, koga u zemlji kritikuju zbog veza sa Rusijom, prestaće da pruža informacije nekim istraživačkim medijima, uključujući javni servis Češka televizija, Respekt, server Seznam Zapravy i dnevik Denik N.

Kontroverznu odluku kancelarija predsednika objavila je u zvaničnom "saopštenju o borbi protiv dezinformacija", preneo je Euraktiv Češka.

U saopštenju se navodi da je tako odlučeno "u sklopu borbe protiv dezinformacija, čiji je značaj potvrdila Evropska komisija tokom pregovora u januaru".

"Borba protiv dezinformacija je među glavnim temama Evropske komisije, pa i češke vlade. U skladu s tim, kancelarija predsednika se priključuje naporima", navodi se u saopštenju.

Prema šefu kancelarije Vratislavu Minaržu, ti mediji su "izopačeni, lažni i pristrasni".

Odluku je osudio Međunarodni pres institut (IPI). "IPI veruje da je odluka o namernom uskraćivanju informacija diskriminatorna i da se njom krši češki ustav koji predviđa da državna vlast služi svim građanima, kao i Povelja o osnovnim pravima i slobodama koja garantuje pravo na informaciju", naveo je IPI.

Prema tom Institutu, "takve prepreke u pristupu informacijama stvoriće teškoće za rad medija i ozbiljno podrivaju slobodu štampe".

Izvor: EURACTIV.cz

Foto: Pixabay.com