Predsedniku Češke se dopada vizija Evropske unije koju je u plaćenom oglasu izneo mađarski premijer Vitkor Orban, posebno zahtev da Srbija bude primljena u EU. Hrvatska se, s druge strane, ne slaže s njegovim predlozima o budućnosti Unije i insistira na doslednom ispunjavanju kriterijuma za članstvo.

"Sviđa mi se i slažem se pre svega sa poslednjom tačkom koja kaže da Srbija treba da postane članica EU. Povremeno se viđam sa Viktorom i naši stavovi su vrlo slični", izjavio je češki predsednik Miloš Zeman u intervjuu koji je 2. jula objavio dnevnik Mlada fronta Dnes.

Taj list je prethodno objavio oglas, koju potpisuje Orban, naslovljen "O budućnosti Evropske unije".

U oglasu preko cele strane Brisel se optužuje da gradi "super-državu" i izražava protivljenje "evropskoj imperiji", poziva se na suprotstavljanje većoj evropskoj integraciji i jačanje nacionalnih parlamenata.

"Evropski parlament se pokazao kao ćorsokak: on zastupa samo vlastite ideološke i institucionalne interese. Uloga nacionalnih parlamenata treba da bude povećana", piše u oglasu.

Takođe se navodi da će masovne migracije i pandemija biti "opasni izazovi" u narednoj deceniji, kao i da ne treba dozvoliti da međunarodne nevladine organizacije utiču na donošenje odluka.

Poslednja, sedma tačka Orbanovog plana je da Srbiju treba primiti u EU.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je, reagujući na oglas koji je objavljen u hrvatskim novinama, rekao da Srbija treba da ispuni uslove za ulazak u Uniju i da "odluči da li je za EU ili Moskvu".

"Nemam ništa protiv Moskve, ali treba odlučiti Brisel ili Moskva, a to sadašnja vlast u Srbiji teško apsolvira i tu će trebati da bude jasna", rekao je Milanović.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je da u vezi s proširenjem EU Hrvatska "insistira na proširenju koje se temelji na doslednom ispunjenju kriterijuma za članstvo, sprovođenju potrebnih reformi i ostvarivanju merljivih rezultata". Uz to se dodaje da to važi za sve države koje žele da postanu članice, pa tako i za Srbiju.

"U vezi s budućnošću Evrope, ne delimo simplificirane stavove koje prenosi (Orbanov) oglas. Naše ideje i stremljenja u pogledu Evropske unije su poznati i teže snažnijoj uključenosti, povezanosti i sinergiji unutar evropske porodice", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je 1. jula da se s Mađarskom ne slaže o nizu pitanja o budućnosti EU, pa tako ni o njenom proširenju.

"Mi smatramo da perspektivu proširenja imaju mnoge nama susedne zemlje i u tom procesu ćemo im pomoći, ali uz ispunjavanje kriterijuma", rekao je Plenković.

Dodao je da Mađarska ima "nešto drugačiji pogled na evropsku arhitekturu nego što ga ima Hrvatska".

Upitan o plaćanju oglasa u hrvatskim dnevnim novinama, Plenković je odgovorio da to nije sporno i da Vlada ne utiče na marketing u novinama. On je dodao da je Orban objavio slične oglase i u drugim evropskim medijima povodom Konferencije o budućnosti Evrope.

Neki mediji odbili da Orbanu daju prostor

Oglas, preveden na nacionalne jezike, objavili su francuski "Le Figaro", Ej-Bi-Si u Španiji i Jiland-posten u Danskoj.

Portparol mađarske vlade izjavio je za Rojters da je reklama način da "jednostavno i jasno kažu šta misle da je ispravno u vezi s budućnošću EU".

Mnogi evropski listovi su, međutim, odbili da objave Orbanov oglas, navodeći da ne žele da daju prostor političaru koga optužuju za podrivanje ljudskih prava i slobode medija.

Među njima je i belgijski list "De Standard" koji je umesto toga objavio odgovor Orbanu na celoj strani.

"Dragi Viktore Orbane, zakoni nikad ne treba da razlikuju ljubav od ljubavi... ni jedna vlada ne treba da diktira kako da se govori o ljubavi", piše na stranici čija pozadina je u duginim bojama.

Glavni urednik lista Karel Verhoven napisao je u poruci na portalu lista da bi bilo "suviše cinično prodavati medijski prostor šefu vlade koja je ograničila slobodu medija u svojoj zemlji".

Belgijski listovi "La libr Belžik" (La Libre Begique) i "De Morgen", takođe su odbili da objave Orbanov reklamni tekst.

Malteški list "Tajms of Malta" (Times of Malta) je saopštio da bi objavlivanje tog teksta značilo da je list instrument za promovisanje svega što je protivno slobodi medija, nazivajući Orbana premijerom koji je "pritisnuo novinare, demokratiju, vladavinu prava i druga ljudska prava".

Glavni urednik švedskog lista "Dagens Niheter" (Dagens Nyheter) Peter Volodarski je napisao na Tviteru da je list umesto objavljivanja oglasa tražio intervju sa Orbanom, ali da nije dobio odgovor.

Peter Felman, glavni urednik švedskog lista "Dagens Industri" koji jeste objavio mađarski oglas, rekao je da je to bila teška odluka, ali da su oni liberalni list koji štiti slobodu izražavanja.

Izvor: Beta, EURACTIV.com with Reuters

Foto: Beta/AP