Poljska vladajuća desničarska stranka Pravo i pravda izgubila je tesnu većinu koju je imala u parlamentu nakon što mala stranka Dogovor smenjenog potpredsednika vlade Jaroslava Govina napustila vladajuću koaliciju. Partija Dogovor saopštila je 11. avgusta i formalno da napušta vladu zbog spornog zakona za koji smatra da predstavlja napad na slobodu medija.

Mnogi taj zakon, o kojem poljski Sejm treba da glasa 11. avgusta, vide kao pokušaj konzervativne stranke Pravo i Pravda da ućutka najveću poljsku nezavisnu televiziju sa nacionalnom frekvencijom TVN i njen informativni kanal TVN24.

Hiljade Poljaka izašle su 10. avgusta uveče na ulice Varšave i još devedesetak gradova širom Poljske u odbranu ostatka slobodnih, nezavisnih medija i da spreče pokušaj gušenja TVN.

Na poziv pokreta građana, Komiteta odbrane demokratije i nekoliko drugih nevladinih organizacija, Poljaci su na demonstracijama tražili da Sejm poljskog parlamenta odbaci izmene Zakona o televiziji i radiofoniji po kojima bi više od 49% vlasništva smeo da ima samo kapital iz Evropske unije čime bi američki vlasnik TVN Diskaveri bio prinuđen da proda ili ugasi tu televiziju.

"Jedan od najvažnijih stubova demokratije su slobodni i nezavisni mediji. Vlada Prava i Pravde spremila je amandman čiji cilj je povratak komunističkom uzoru jednoumnih medija, jedine propagandne poruke. To je sistem čiji je cilj da se obezbedi nekažnjivost vlasti", kazao je na demonstraciji u Varšavi ispred zgrade parlamenta lider poljske opozicione Građanske platforme, bivši poljski premijer Donald Tusk.

Poljske vlasti insistiraju na tome da amandman ima jedino za cilj da spreči da neke od uticajnih medija u Poljskoj preuzme kapital iz neprijateljskih ili autokratskih država, recimo iz Rusije, Kine ili Saudijske Arabije, međutim očigledno je da su izmene uperene isključivo protiv TVN jer je ta televizija koja glasno kritikuje vladu jedina u Poljskoj u vlasništvu kapitala van EU.

Vladi premijera Mateuša Moravjeckog stiglo je upozorenje i od administracije američkog predsednika Džoa Bajdena ali i od američkih senatora i kongresmena, i republikanaca i demokrata, da pokušaj preuzimanja TVN vide kao nastojanje da se ućutka slobodni nezavisni informativni kanal TVN24 i kao napad na krupnu i značajnu američku investiciju.

Peticiju u odbranu TVN i protiv planova orbanizacije poljskih medija potpisalo je 850 poljskih novinara, među njima i glavni i odgovorni urednici šest poljskih redakcija.

Ne samo Poljaci koji su se okupili u više od 90 gradova pod parolom "Slobodni mediji, Slobodni ljudi", već i većina od 64% građana u anekti za inače provladin tabloid Super ekspres smatra da predložene izmene nisu odbrana medija od ruskog ili kineskog uticaja, kako tvrdi vlada, već pokušaj Jaroslava Kačinjskog i njegove stranke Pravo i Pravda da ućutkaju televiziju koja otkriva neprijatne afere vlasti.

Čak 70% anketiranih Poljaka želi da se televiziji TVN24 produži licenca koja ističe 26. septembra a nema formalnih razloga da kao do sada automatski ne bude produžena i da televizija TVN sa ostalim svojim kanalima nastavi slobodno da emituje program kao do sada.

Napadu na uticajnu nezavisnu stanicu usprotivio se i manji partner u vladajućoj koaliciji, stranka Dogovor vicepremijera Jaroslava Govina, međutim njen amandman na predlog izmena, kojim bi iz restrikcija vlasništva medija bile izuzete kompanije iz OECD, što bi izuzelo i američkog vlasnika, odbačen je u prvom čitanju.

Premijer Mateuš Moravjecki smenio je 10. avgusta neočekivano Govina, što je najavilo izlazak stranke iz vlade pošto je ove sedmice Govin postavio Kačinjskom ultimatum da odustane od preuzimanja TVN i odbio povećanje poreza i doprinosa za zdravstveno osiguranje u novom poljskom postpandemijskom planu obnove.

"Za smenjivanje sam saznao iz medija. Upozoravali smo da predlozi Prava i Pravde štete Poljacima. Odlazimo iz vlade dignuta čela, moje smenjivanje je kraj Jedinstvene desnice i raskid vladajuće koalicije", kazao je smenjeni vicepremijer Govin.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP