Tviter, Fejsbuk i LinkedIn saopštili su da su preduzeli mere da obezbede naloge avganistanskih građana kako bi ih zaštitili od eventualnih napada nakon što su talibani preuzeli vlast u zemlji.

Fejsbuk je privremeno uklonio mogućnost da se pregledaju ili pretražuju liste prijatelja korisnika naloga u Avganistanu, tvitovao je 19. avgusta Fejsbukov šef za bezbednosnu politiku Natanijel Glajšer (Nathaniel Gleićer).

Takođe je rekao da je kompanija pokrenula alatku koja jednim klikom omogućava zaključavanje naloga za korisnike u Avganistanu tako da ljudi koji im nisu prijatelji na Fejsbuku neće moći da vide njihove objave ili da podele fotografije sa njihovih profila, prenosi Rojters.

Grupe boraca za ljudska prava izrazile su bojazni da bi talibani mogli da koriste onlajn platforme za praćenje digitalne istorije Avganistanaca ili društvenih veza.

Amnesti internešenel je ranije ove nedelje saopštio da hiljadama Avganistanaca, uključujući novinare i borce za ljudska prava, preti ozbiljna opasnost od odmazde talibana.

Tviter je saopštio da je u kontaktu sa partnerima iz civilnog društva radi pružanja podrške i da radi sa Internet arhivom na ubrzavanju obrade zahteva za uklanjanje arhiviranih tvitova.

Kako je navela ta društvena mreža, ako pojedinci nisu u mogućnosti da pristupe nalozima sa sadržajima koji bi mogli da ih dovedu u opasnost, poput direktnih poruka ili pratilaca, kompanija bi mogla privremeno da obustavi naloge dok korisnici ne povrate pristup i ne budu u mogućnosti da izbrišu sadržaj.

Tviter je saopštio i da "proaktivno" prati naloge povezane sa vladinim organizacijama i da bi mogao da privremeno suspenduje naloge dok čeka dodatne informacije za potvrdu identiteta.

Portparol mreže LinkedIn rekao je da je ta mreža u vlasništvu Majkrosofta privremeno sakrila veze svojih korisnika u Avganistaniu kako drugi korisnici ne bi mogli da ih vide.

Izvor: EURACTIV.com with Reuters

Foto: LinkedIn