Austrijski kancelar Sebastijan Kurc podneo je ostavku posle optužbi da je manipulisao medijima plaćajući državnim novcem istraživanja u iznosu od više od milion evra. U Grčkoj, na drugoj strani, vlada je iz državnog budžeta medijima dala više od 30 miliona evra i sve je kao i obično, navodi glavna opoziciona partija Siriza.

Kurc je u maju dobio nagradu Medijske slobode, podsetio je na Fejsbuku opocizioni lider Aleksis Cipras, istakavši da je govor u čast laureata održao "njegov bliski politički prijatelj", konzervativni grčki premijer Kirijakos Micotakis.

"Danas, pet meseci kasnije, Kurc nije više na funkciji, primoran da podnese ostavku posle velikog skandala, u kojem je optužen da je nameštao istraživanja i pokušavao da manipuliše medijima. U Austriji, institucije su radile, pravosuđe je odmah reagovalo dok je u Grčkoj zavladala tišina", napisao je Cipras.

Austrijski kancelar je, zajedno sa još devet osoba i tri neimenovane organizacije, pod istragom zbog sumnje da je od 2016. i 2018. godine koristio sredstva Ministarstva finansija za finansiranje nekih delimično manipulisanih ispitivanja javnog mnjenja koja su služila isključivo stranačkom interesu i pozitivno izveštavanje o njegovoj partiji.

Grčka konzervativna vlada Nove demokratije raspodelila je više od 30 miliona evra informativnim vebsajtovima, štampanim medijima i televizijskim i radio stanicama u okviru kampanje podizanja svesti "Ostajemo kod kuće", kojom su građani pozivani da poštuju mere ograničenja kretanja zbog pandemije korona virusa.

Posle snažnog insistiranja Sirize, vlada je objavila spisak medija koji su dobili novac, među kojima su bili i neki sa malim brojem čitalaca, pa čak i neki nepostojeći.

Prema navodima Sirize, novac je deljen po političkim kriterijumima i u zavisnosti od odnosa medija prema vlasti.

Opozicija tvrdi da vlada koristi državna sredstva da manipuliše medijima, kao i da kontroliše istraživanja javnog mnjenja koja "očito krše sve granice kredibiliteta i zdravog razuma".

Prema svetskom indeksu slobode medija Reportera bez granica za 2021. godinu, Grčka je među najlošije ocenjenim članicama Evropske unije. Od ukupno 180 zemalja zauzela je 70. mesto, a od zemalja EU iza nje su Mađarska (92. mesto) i Bugarska (112).

Izvor: EURACTIV.com

Foto: EPA-EFE/Christian Bruna