Zakonodavstva članica EU usmerena na borbu protiv lažnih vesti tokom pandemije ne bi trebalo da ometaju novinarsku praksu, niti da deluju za odvraćanje "izvora" od razgovora sa novinarima, rekao je za Euraktiv Grčka izvor u Evropskoj komisiji nakon što je grčki parlament usvojio novi zakon protiv lažnih vesti.

Čini se međutim, kako piše EURACTIV.gr, da je pitanje slobode medija u Grčkoj šire od novog zakona.

Novi zakon uključuje član koji predviđa krivično gonjenje zbog "lažnih vesti koje mogu izazvati strah ili uznemirenost kod građana" i propisuje zatvorsku kaznu od najmanje tri meseca.

I dok grčki ministar pravde ukazuje na činjenicu da građani umiru jer ih neki ubeđuju da se ne vakcinišu, opozicija i Udruženje novinara atinskih dnevnih listova (ESIEA) snažno se protive zakonu i kažu da je nejasan i da može da utiče na slobodu štampe.

ESIEA je o zakonu već izvestila Evropsko udruženje novinara i Međunarodnu federaciju novinara. Takođe namerava da traži debatu o pitanju lažnih vesti u Evropskom parlamentu.

Predsednica ESIEA Marija Antoniadu rekla je za EURACTIV da će njeno udruženje pristati na zakon koji bolje definiše šta su lažne vesti i gde su problemi ali da diskusije o lažnim i netačnim vestima tu neće stati.

"Umesto toga, postavlja se pitanje upravljanja internetom i naknadne reorganizacije proizvodnje i distribucije vesti", dodala je.

Kako se navodi, Grčka je prema indeksu slobode štampe organizacije Reporteri bez granica u periodu 2013-2021. svrstana među zemlje sa "problematičnom situacijom", gde je pala iz kategorije "dobra do veoma dobra situacija" u kojoj je bila deceniju ranije. U 2021. Grčka je 70. od 180 zemalja.

Na pitanje da li je Komisija zabrinuta zbog te pozicije, izvor u EK je za EURACTIV rekao da je "indeks slobode medija važan izvor za Komisiju i da ga ona prati".

"Taj indeks se stalno pominje u Komisijinom izveštaju o vladavini prava u članicama EU", dodao je izvor.

Antoniadu smatra da je loša pozicija Grčke u međunarodnim indeksima posledica ekonomske krize i pandemije korona virusa.

"Političari su oduvek želeli da kontrolišu štampu ali se situacija pogoršava u celom svetu", rekla je ona.

Euraktiv Grčka je postavio i pitanje desetina miliona evra koje je grčka konzervativna vlada dala medijima za vreme pandemije radi podizanja svesti o kovidu i neophodnosti vakcinacije.

Izvor u EK rekao je da je Komisija prati i to pitanje u sklopu godišnjih izveštaja o vladavini prava.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com