Tehnološki gigant Gugl i agencija Frans pres (AFP) postigli su dugo očekivani dogovor prema kojem će Gugl tokom pet godina francuskoj novinskoj agenciji plaćati onlajn korišćenje njenog sadržaja.

Dogovor je postignut posle 18 meseci teških pregovora o primeni susednih prava (autorskom pravu srodna prava), predviđenih direktivom Evropske komisije o autorskim pravima iz 2019. godine.

To je prvo partnerstvo te vrste koje je sklopila jedna novinska agencija, a Francuska je bila prva članica EU koja je direktivu EU prenela u svoje nacionalno zakonodavstvo.

"To je sporazum koji pokriva celu EU, na svim jezicima AFP-a, uključujući i zemlje koje nisu primenile direktivu na nacionalnom nivou", izjavio je izvršni direktor AFP-a Fabris Friz (Fabrice Fries), koji je sporazum nazvao "pionirskim".

AFP proizvodi i distribuira multimedijalni sadržaj na šest jezika svojim klijentima u Francuskoj i širom sveta.

Iznos ugovora nije saopšten, a Gugl i AFP su najavili i zajednički projekat provere činjenica i borbe protiv dezinformacija.

Generalni direktor Gugla u Francuskoj Sebastijan Misof (Sebastien Mišoffe) izjavio je da sporazum pokazuje da rešenje uvek može da se pronađe.

"Ovaj sporazum s AFP-om pokazuje našu spremnost da se pronađe zajednički jezik sa izdavačima i novinskim agencijama u Francuskoj u pogledu susednih prava. Sporazum otvara put za još bližu saradnju", rekao je Misof.

Gugl je ranije ove godine potpisao sličan trogodišnji načelni sporazum sa francuskim udruženjem izdavača APIG, ali su pregovori o plaćanju stali.

Francuski tržišni regulator je sredinom jula kaznio Gugl sa 500 miliona evra jer nije "pregovarao u dobroj nameri". Gugl je uložio žalbu na tu odluku i nastavio pregovore o novom sporazumu.

Globalni tehnološki giganti, uglavnom američki, i Brisel i članice EU vodili su razne sporove oko oporezivanja, zloupotrebe njihovog dominantnog položaja na tržištu, pitanja zaštite privatnosti i ostvarivanja prihoda od novinskih sadržaja bez deljenja zarade.

EU je zbog toga 2019. donela direktivu o vrsti autorskih prava, takozvanim susednim pravima, koja autorima vesti daje pravo da traže naknadu za korišćenje njihovog sadržaja na internet pretraživačima kao što je Gugl, ili na platformama kao što je Fejsbuk.

Fejsbuk je sa svoje strane u oktobru objavio da je postigao okvirni dogovor sa udruženjem izdavačkih kuća APIG, koje predstavlja 300 francuskih listova, među kojima su Mond, Figaro, Parisjen, Liberasion. Sporazum predviđa da se francuskim dnevnim listovima tokom dve godine plaća korišćenje njihovog sadržaja.

Ti mediji će takođe dobijati novčanu nadoknadu za učešće u Fejsbuk njuzu (Facebook News), servisu posvećenom informaciji koji je već pokrenut u SAD i Velikoj Britaniji, a u Francuskoj će u januaru 2022. godine.

Mediji u Danskoj su se takođe udružili kako bi pregovarali o svojim autorskim pravima sa veb gigantima, a u Australiji je usvojen zakon koji obavezuje tehnološke džinove da plaćaju medijima korišćenje njihovog sadržaja.

Izvor: Beta/AFP, EURACTIV.rs

Foto: Pixabay.com