Gornji dom francuskog parlamenta osnovao je novi anketni odbor koji će se baviti stanjem koncentracije vlasništva u medijima, razvojem situacije i poukama koje se mogu izvući po tom pitanju.

U radu nove komisije učestvovaće 21 senator a izvestilac će biti senator iz redova socijalista David Asulin (ssšouline), objavio je Euraktiv Francuska.

Prema obrazloženju, poslanici imaju zadatak da "razjasne uslove kupovine i konsolidacije koji su doveli do visoke koncentracije štampe i audiovizuelnih sadržaja".

Anketni odbor je osnovan na zahtev grupe socijalista u Senatu koji su krajem oktobra odlučili da iskoriste svoje pravo da traže osnivanje komisije radi istraživanja određene situacije ili u cilju informisanja.

Inače, anketni odbor je jedno od oruđa parlamentarne kontrole i oni koji budu pozvani da svedoče moraju da se odazovu pozivu poslanika. Oni se saslušavaju pod zakletvom, što znači da mogu da odgovaraju u slučaju lažnog svedočenja.

Prema senatorima, "politička i štampa koja informiše uopšte sada je u rukama malog broja biznismena i kompanija čija je osnovna delatnost često daleko od sveta informisanja i njegovih principa".

Oni navode Altis grupu (Altice) čiji je osnivač i vlasnik Patrik Drai (Patrick Drahi) koji je takođe vlasnik listova Liberasjon i Ekspres, televizije BFMTV i radija RMC.

Senatori su pomenuli i Gzavijea Nila (Xavier Niel) vlasnika lista Mond (Le Mond) i raznih Mondovih publikacija,  kao i brojnih regionalnih listova.

Takođe je pomenut Vensan Bolore (Vincent Bollore), vlasnik grupe Vivandi (Vivendi) koja drži Kanal plus i CNews i upravo je preuzela kontrolu nad kanalom Jurop 1 (Europe 1), listovima Žurnal di dimanš i Pari Meč (Journal du Dimanche, Paris Match).

Bolore je često na meti kritika zbog svojih metoda koje su Reporteri bez granica opisali kao "brutalne" i kao "mašinu kontrole i zastrašivanja novinara".

"U vreme kada GAFAM (Gugl, Epl, Fejsbuk, Amazon, Majkrosoft) postaje sve uključeniji u globalno medijsko i tržište sadržaja, važno je da Francuska na nacionalnom nivou može da nastavi da svojim gledaocima i čitaocima nudi raznovrsnu i nezavisnu ponudu medija i štampe", rekao je senator iz redova socijalista Patrik Kaner (Patrick Kanner).

Poslanici će se baviti i predloženom integracijom TF1 i grupe M6, gde se nameću "legitimna pitanja" oko medijskog pluralizma i pravila konkurencije. Udeo na tržištu oglašavanja tog budućeg džina procenjuje se na 70%.

Tom osetljivom slučaju, gledano sa strane borbe protiv monopola, protivila se šefica antimonopolskog tela Izabel de Silva.

Uprkos rastućem ugledu tog tela, De Silva nije dobila drugi mandat nakon što joj je istekao prvi u oktobru. Zatim su se pojavile spekulacije da nije ponovo izabrana jer se njen stav o spajanju TF1 i M6 razlikuje od stava francuske vlade.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com