Većinski deo panevropske televizije Juronjuz (Euronews) kupila je portugalska investitorska kompanija Alpak (Alpac) koja planira da tu medijsku mrežu učini globalnim akterom.

Juronjuz, pokrenut 1992, imao je poteškoće prethodnih godina koje su dovele do značajnog unutrašnjeg restrukturiranja. Televizija ipak tvrdi da je sada finansijski oporavak brži od očekivanog i da se očekuje da ponovo postane profitabilna 2023.

"Juronjuz se nalazi na prekretnici. Promene koje su sprovedene i koje će biti uvedene u budućnosti su svedočanstvo uspeha strategije transformacije kompanije u posednjih nekoliko godina", izjavio je izvršni direktor Juronjuza Majkl Piters.

Piters će sa mesta izvršnog direktora preći na mesto predsednika Upravnog odbora, a za privremenog direktora, na šest meseci, biće postavljen sadašnji finansijski direktor Benedikt Bahs.

Američka medijska grupa En-Bi-Si (NBC) je 2020. prodala svojih 25% udela u Juronjuzu Medijskoj globalnoj mreži (MGN) u vlasništvu egipatskog miljardera Nagiba Savirisa, koji je time povećao svoj udeo na 88%.

Portugalska "venčur kapital" kompanija će sada preuzeti tih 88% Juronjuza od MGN, tako da će medijska mreža ponovo biti u potpunosti u evropskom vlasništvu.
Preuzimanje bi trebalo da bude završeno u prvim mesecima 2022. godine.

Kompanija Alpak kapital je uglavnom fokusirana na mala i srednja preduzeća sa velikim potencijalom, tako da preuzimanje Juronjuza podiže ambicije kompanije na potpuno novi nivo.

Oporavak Juronjuza delom je rezultat digitalizacije njegovih servisa, uz pokretanje onlajn proizvoda u posebnim oblastima, kao što su ekologija, putovanja i kultura. Novo rukovodstvo je posvećeno ubrzanju tog trenda novim ulaganjima.

"U narednim mesecima moraćemo da izgradimo odlučno digitalni projekat, tako da s ovom transformacijom Juronjuz može da zauzme mesto koje mu pripada u Evropi", rekao je predsednik kompanije Alpak kapital Pedro Vargas David.

Evropska komisija je direktno finansirala Juronjuz za izveštavanje o poslovima Evropske unije, a samo za 2021. godinu televizija je trebalo da dobije 16 miliona evra. Komisija je ipak odlučila da od 2024. postepeno otvori finansijska sredstva za konkurenciju.

Portparol EK je rekao da će Komisija pratiti da promene u menadžmentu i uređivačkoj politici ne utiču na njihove ugovorne aranžmane.

Izvor upoznat sa tim pitanjem rekao je za EURACTIV.com da su u Komisiji i Evropskom parlamentu pozdravili promenu vlasništva u Juronjuzu.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com