U nekim članicama EU novinarstvo je "zaista rizična profesija", rekla je potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova dodajući "da će pregovarati bilateralno sa tim zemljama".

Komisija je jesenas usvojila set preporuka o zaštiti, bezbednosti i osnaživanju novinara sa ciljem da se osiguraju bezbedni uslovi rada za sve medijske profesionalce.

Jurova je u intervjuu za EURACTIV.cz rekla da želi da razgovara sa predstavnicima članica EU kako bi osigurala da te preporuke "ostanu na stolu".

"Želimo da zemlje EU pruže medijima posebnu zaštitu, npr. kada su novinari zabrinuti da su im kompjuteri hakovani", rekla je evrokomesarka u intervjuu.

Za Jurovu je način na koji su tretirani novinari u Mađarskoj i Sloveniji neprihvatljiv.

"To je u suprotnosti sa davno uspostavljenom tradicijom slobode medija. Ne sme biti pritisaka na njihov rad, posebno od strane visoko rangiranih političara", istakla je Jurova.

Medijski sektor je, prema njenim rečima, "pod enormnim ekonomskim pritiskom".

"U Sloveniji smo videli da država, ako odluči da 'muči' državne medije, to može da uradi tako što će prestatati da ih finanisra", rekla je Jurova.

Ona je rekla i da je cilj zakona EU o slobodi medija, koji će biti na snazi od jeseni 2022, veća transparentnost sektora. Novi zakon takođe će medijima pružiti veći stepen zaštite na jedinstvenom tržištu EU.

"Želimo da članice EU imaju mrežu nezavisnih regulatora ili organa koji nadgledaju medijsko tržište. Takve vlasti mogu da pokrenu akcije protiv entiteta koji ne rade u skladu sa idejom medijskog pluralizma", rekla je Jurova.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: EK