Turski Savet za radio i televiziju traži da tri međunarodne medijske kuće - Dojče vele, Glas Amerike i Euronjuz, podnesu zahtev za dozvolu za emitovanje, ili im, u protivnom, preti mogućnost blokade sadržaja.

Vest je stigla preko Tvitera. Član turskog Saveta za radio i televziju (RTÜK) Onur Konuralp napisao je da je taj Savet dao rok od 72 časa Dojče veleu, Glasu Amerike i Euronjuzu da zatraže licencu za emitovanje, ili preti blokada, prenosi Dojče vele.

Konuralpa je inače u RTÜK imenovala opoziciona stranka CHP.

Tu informaciju nemačkoj agenciji DPA potvrdio i potpredsednik RTÜK Ibrahim Uslu. On upozorava da Dojče vele mora odmah da zatraži licencu za sadržaje koje objavljuje na internet stranici DW, a u suprotnom će ona biti blokirana za korisnike u Turskoj, što se odnosi i na druga dva međunarodna medija.

Zvaničnu odluku RTÜK će objaviti za najviše desetak dana na svojoj internet stranci.

Iz Odeljenja DW za odnose sa javnošću kažu da nisu dobili nikakav zvaničan zahtev. "Iz medija smo saznali za moguću odluku RTÜK koja bi imala posledica i po DW. Tek kada dobijemo zvanično saopštenje moći ćemo da procenimo i odlučimo šta su naši sledeći koraci", naveli su u DW.

Za Ilhana Tašcija, novinara i takođe člana RTÜK, ovo je još jedan korak kojim Turska zatvara usta kritičkim medijima.

"Ovom odlukom su prvi put, pored regionalnih kanala, na meti kontrolora medija i međunarodni mediji", rekao je i dodao da je za njega ta odluka u svakom slučaju veoma značajna, jer je to jasan napad na slobodu medija.

I autor poruke na Tviteru Onur Konuralp smatra da je to očigledan dokaz želje da Erdoganova stranka AKP vrši nadzor nad apsolutno svim medijima koji se obraćaju turskoj javnosti, kako nacionalnim, tako i međunarodnim.

Zakon koji tako nešto omogućava u Turskoj je stupio na snagu 2019. Prema tom zakon, svi mediji moraju da zatraže licencu od turskog Saveta za radio i televiziju, ako se obraćaju tamošnjoj publici. U tom slučaju, oni moraju da imaju i svoje predstavništvo u Turskoj, a ako dobiju licencu, ona važi deset godina.

Turska je poslednjih godina pooštrila kontrolu medija preko RTÜK koju kontroliše vladajuća AKP. Oko 95% mejnstrim medija u Turskoj već godinama je u rukama kompanija bliskih Erdoganovoj vladi. Turska vladajuća stranka takođe dominira i u odboru RTÜK.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP