Aplikacija TikTok blokirala je objavljivanje novih video snimaka i prenosa uživo u Rusiji, zbog novog zakona kojim se uvodi zatvorska kazna za širenje informacija o ratu u Ukrajini koje Moskva smatra lažnim. Brojni svetski mediji prekinuli su izveštavanje iz Rusije, a kompanijama koje su obustavile poslovanje u toj zemlji pridružili su se i Netfliks, Amerikan ekspres i Samsung.

Video platforma TikTok, koja je u vlasništvu kineske tehnološke kompanije Bajt Dens (ByteDance), saopštila je da je bezbednost njihovih korisnika i zaposlenih najviši prioritet.

"U svetlu novog ruskog zakona o 'lažnim vestima' nemamo izbora nego da obustavimo prenose uživo i nove sadržaje na našem video servisu dok razmatramo bezbednosne posledice ovog zakona", navodi se u saopštenju i dodaje da to neće uticati na razmene poruka unutar aplikacije.

Portparolka TikToka izjavila je da nisu želeli da svoje zaposlene u Rusiji ili korisnike izlože riziku da dobiju stroge krivične kazne.

Novim zakonom o izveštavanju o ratu u Ukrajini, koji su 4. marta jednoglasno usvojila oba doma ruskog parlamenta i potpisao predsednik Vladimir Putin, uvedene su kazne do 15 godina zatvora za one koji šire "lažne informacije" o ruskoj vojsci.

Takođe je nezakonito koristiti reč "rat" za sukobe u Ukrajini, nego to treba nazivati "vojnom operacijom" radi "obezbeđivanja mira".

To je mnoge svetske medije, među kojima su prvi bili Blumberg, BBC i CNN, nateralo da privremeno prekinu izveštavanje iz Rusije kako bi zaštitili svoje novinare.
Istu odluku su zatim doneli i nemački javni servisi ZDF i ARD, italijanski RAI i španski TVE, kao i španska novinska agencija EFE i novine El Pais i Radio slobodna Evropa.

Moskva je prethodno blokirala pristup Fejsbuku i Tviteru, pošto je EU zabranila ruske medije Raša tudej i Sputnjik.

Netfliks je u nedelju u potpunosti obustavio svoj servis u Rusiji "zbog okolnosti na terenu", a zemlju su počele da napuštaju i mnoge zapadne kompanije.

Američke kompanije za finansijske usluge Viza, Masterkard i Amerikan ekspres objavile su da će obustaviti poslovanje u Rusiji kao odgovor na njenu invaziju na Ukrajinu.

Južnokorejska kompanija Samsung elektroniks, glavni snabdevač pametnih telefona i kompjuterskih čipova, najavila je da će prekinuti isporuke svojih proizvoda u Rusiju, pridruživši se time kompanijama Epl, Majkrosoft, Intel i Del.

Izvor: Guardian, EURACTIV.com

Foto: Beta/AP