Međunarodne organizacije za slobodu štampe objavile su izveštaj u kome optužuju grčku vladajuću Novu demokratiju da pokušava da kontroliše medije. I dok izveštaj šest organizacija ukazuje na "sistemsku krizu sa slobodom štampe", vlada odgovara da ljudi mogu da biraju koji medij će da prate.

Pavol Salaj iz Reportera bez granica rekao je nedavno za EURACTIV da "situacija sa slobodom štampe u Grčkoj postaje uporediva sa onom u Mađarskoj".

"Možemo da vidimo namernu političku volju da se umanji sloboda štampe. Istovremeno postoje i druge opasne situacije vezane za organizovani kriminal", dodao je.

Izveštaj projekta Brzi odgovor na slobodu medija (MFRR) ukazao je da je sistemska kriza koja pogađa slobodu štampe u Grčkoj pojačana pokušajima vlade Nove demokratije da "kontroliše poruke" i minimizuje kritičke i drugačije glasove.

"Novine i novinare koji su ideološki na strani opozicije ili imaju neutralan stav vlast izdvaja i nejednakim tretmanom podriva njihove aktivnosti. To je dodatno otežano nedostatkom transparentnosti oko raspodele državnog oglašavanja i njegove distribucije", navodi se u izveštaju.

Projekat MFRR prati, nadzire i reaguje na kršenje slobode štampe i medija u članicama EU i kandidatima.

U izveštaju se ukazuje i na sve težu situaciju novinara koji pokrivaju teme migracija, poput "pušbeka".

Nova demokratija nije komentarisala navode iz izveštaja, samo je u saopštenju istakla da je sloboda štampe u Grčkoj institucionalno zagarantovana.

"Svaki građanin može slobodno da se informiše, u svakom trenutku, iz medija po svom izboru", saopštila je ta partija.

"Izveštaj pokazuje kako Grčka postaje problematična zemlja po pitanju slobode štampe i demokratije", napisao je na Tviteru glavni opozicioni lider i bivši premijer Aleksis Cipras.

Situacija sa slobodom medija u Grčkoj izaziva zabrinutost i u Briselu.

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova rekla je ranije za EURACTIV.cz da se pripadnost Grčke EU kada je reč o slobodi štampe smatra "problematičnom".

Grčka je 70. od 180 zemalja po Svetskom indeksu slobode štampe Reportera bez granica.

Na pitanje da li Komisija brine zbog toga, izvor u EK rekao je za Euraktiv Grčka da je "indeks slobode medija važan izvor za EK i da mu posvećuje punu pažnju".

U Briselu se veruje da konzervativno vođstvo EK nudi grčkim konzervativcima privremenu zaštitu, s obzirom da je Nova demokratija trenutno najjača vladajuća partija u oslabljenoj EPP porodici.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET